· · Komentari: 0
čišćenje

Kako da EFIKASNO OČISTITE SREBRO? Uz ovaj jednosatavan trik izgledaće kao NOVO

Srebro je metal koji ima izuzetno veliku primenu. Od davnina se koristi za pravljenje nakita, raznih kutijica i posuđa za jelo. Pored svih svojih lepih osobina ima i jednu ružnu, vremenom srebro tamni.

1597667379_accessories-4813823_1280.jpg
Foto: Pixabay

To je posledica reakcije srebra sa jedinjenjima sumpora. U normalnim okolnostima ovaj proces je prilično spor, ali sa povećanjem vlažnosti i temperature vazduha proces se ubrzava. Kako očistiti srebro? Pogledajte jednostavan i veoma efikasan način da skinete tamnu patinu sa površine srebra.

Pročitajte još: Imamo IDEALNO mesto za letovanje, SVE UKLJUČENO, a uz jedan USLOV - dobijate POPUST (FOTO)

Potrebno vam je:

Šta utiče na stvaranje tamne patine:  
 U atmosferi su prisutne materije kao što su vodonik sulfid, sumporni dioksid i slobodni sumpor. U zavisnosti od koncentracije tih materija, vlažnosti i temperature vazduha proces korozije može biti sporiji ili brži. Takođe, glavni “neprijatelj” srebra, vodonik sulfid se u neznatnim količinama nalazi i u vodi. Glavni krivci za oslobađanje sumpor dioksida u atmosferu su industrija i saobraćaj. Moglo bi se zaključiti i da srebro intenzivnije tamni u sredinama zagađenim sumporom. Ako se radi o nakitu i naše telo može doprineti intenzivnijem stvaranju tamne patine na površini srebra. Sumpor, u naše telo, unosimo hranom i nekim vrstama lekova a izlučujemo preko znoja sa kojim je srebrni nakit u kontaktu.

Potrebna vam je posuda, aluminijumska folija i soda bikarbona. Čišćenje ćete započeti tako što ćete srebrne predmete oprati sa tečnošću za sudove. Na ovaj način ćete odstraniti masnoću i ostale nečistoće sa površine. Na ovaj način, naravno, ne možete da skinete tamnu patinu jer srebro sulfid je apsolutno netopiv u vodi.

Dovoljna vam je jedna kašika sode bikarbone.

Da bi njega odstranili posudu, sa unutrašnje strane, obložite aluminijumskom folijom tako da sjajna strana bude okrenuta prema gore.

Pročitajte još: Znate one ljude koje svi vole? Evo kako im to polazi za rukom

Na dno poređajte srebrne predmete i preko njih dodajte jednu supenu kašiku sode bikarbone. Količina nije precizno određena. U svakom slučaju sa sodom bikarbonom ne možete da preterate. Važno je napomenuti da srebrni predmeti obavezno moraju biti u kontaktu sa aluminijumskom folijom ili proces čišćenja neće uspeti.

Sledeći korak je dodavanje vode. Što je voda toplija, reakcija će biti burnija i čišćenje efikasnije. Odmah po sipanju vode vidljiva je reakcija u vidu stvaranje pene na površini.

Pročitajte još: Primenite princip za ŠTEDNJU NOVCA IZ 1904. GODINE: Evo šta on podrazumeva

Nakon desetak sekundi promešajte ovaj rastvor kako bi koncentracija sode bikarbone bila ravnomerna. Srebrni predmeti naočgled postaju sjajni. Ukoliko se na predmetima nalazi debeo sloj patine jako tamne boje, posle nekog vremena možete dodati još sode bikarbone i još vrele vode. Nakon sipanja nove vrele vode reakcija se ponovo pokreće.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.