· · Komentari: 0
CVEĆE

Laka za održavanje, a upija DUVANSKI DIM i ŠTETNA ZRAČENJA: HLOROFITUM je biljka koju morate imati u kući

Hlorofitum je biljka koja pročišćava vazduh u prostoriji.

1626250313_biljka-2.png
Foto: Printskrin/Jutjub/Roo Seadon

Hlorofitum, ili zeleni ljiljan, spada u višegodišnje biljke, i veoma je jednostavan za održavanje.

U potpunosti je nezahtevna biljka, i jako je otporna na sve uslove - odlično podnosi visoke i niske temperature, kao i mesta koja nemaju dovoljno sunca, a ni suša joj ne smeta.

Pročitajte još: "Devojačka sreća": Zašto spatifilum treba pokloniti neudatoj devojci?

Zimi može da podnese temperaturu do 7 stepeni, dok se tokom leta čuva u prostorijama oko 26 stepeni.

Hlorofitum je lepa viseća biljka sa dugim i uzanim listovima zelene ili svetlo zelene boje. Cvetne drške su duge sa sitnim belim zvezdastim cvetovima na krajevijma.

Foto: Piksabej

Kako se gaji hlorofitum?

Hlorofitum se u proleće i leto zaliva obilnije, a po potrebi i svakodnevno ako zemlja brže upija, a povremeno ga treba i prihraniti blagim rastvorom đubriva.

Zimi se zalivanje smanjuje na jednom nedeljno, a kako bi bolje napredovala tokom zimskog perioda, jednom mesečno ga treba istuširati mlakom vodom zbog prašine sa površine listova.

Može da se gaji i u "vodenoj kulturi" - u posudi sa vodom i kamenčićima, a ukoliko se gaji u zemlji, potrebno je presađivati ga kada žbun postane prevelik za saksiju u kojoj se trenutno nalazi, a koren počne da viri iz dna saksije.

Foto: Printskrin/Jutjub/Houseplant Hacks

Zašto je hlorofitum koristan?

Hlorofitum je prirodno dezinfekciono sredstvo, zato što upija 95 posto ugljen-dioksida iz sobe i veliku količinu formaldehida, koji se oslobađa iz duvanskog dima, ili isparavanjem boja, lakova i drugih sredstava za dezinfekciju.

Jedan hlorofitum je dovoljan da pročisti vazduh u prostoriji do 20 kvadrata.

S obzirom da je hlorotifum višegodišnja biljka, njen životni vek može biti i do deset godina, ako se uzgaja kako treba.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.