· · Komentari: 0

Vreme je za PROMENU ZIMSKIH GUMA na vašem autu! Evo zašto je bitno da to uradite što pre!

Deluje da se godišnja doba smenjuju brzinom svetlosti kada je u pitanju promena guma na kolima.

1648552474_winter-tires-g90ad6ced8_640.jpg
Foto: Piksabej

Obično ovu zamenu guma, vozači smatraju dodatnim troškom, međutim pravilnim izborom i održavanjem, kao i redovnim menjanjem guma tokom promena godišnjih doba, povećavaju njihovu trajnost i sigurnost učesnika u saobraćaju. 

Pročitajte još: Da li znate zašto je FERARI CRVENE BOJE? Odgovor ima veze sa PROŠLOŠĆU!

Zašto uopšte imamo različite vrste guma i zašto je bitno menjati ih? 

Svi proizvođači prave zimske i letnje auto gume i razlika nije nimalo beznačajna. Razlikuju se po sastavu, strukturi, obliku šara, i izdržljivosti. Granična temperatura za optimalno ponašanje guma je sedam stepeni. Što bi značilo da zimske gume koje su po sastavu mekše od letnjih na visokim temperaturama postaju još mekše i nesigurnije za vožnju. Brže se habaju, i tako im se skraćuje vek upotrebe.

Korišćenjem zimskih guma leti stvara se i veća potrošnja, i teže je zaustavljanje i pokretanje automobila. Doćićete u tu situaciju da če te morati da zamenite svoje zimske gume posle samo godinu dana korišćenja. Da bi gume ostale što duže u upotrebnom stanju, potrebno je da se one van sezone i adevatno skladište. 

Prilikom zamene zimsih i montaže letnjih guma, preporučuje se njihovo punjenje azotom koje ima nekoliko prednosti u odnosu na običan vazduh. Vazduh u gumama tokom leta smanjuje trenje i zagrevanje je mnogo manje. Pored brzine koji je jedan od faktora koji utiču na gume, gde se gume pri većoj brzini više greju samim tim se više i troše. Azot pomaže da hladi gumi i tako čuva od prekomernog trošenja.

Za bezbednost učesnika u saobraćaju i izdržljivost auto guma od presudog značaja je pravilna montaža. Stručnjaci kažu da je za to bitna oprema sa kojom se radi zamena kao i stručnost osoblja koja radi zamenu auto guma. Tokom zamene vrlo lako može doći do oštećenja koje ne može da se primeti u prvi mah, ali ukoliko dođe do oštećenja ta guma će morati brzo da bude zamenjena jer neće biti bezbedna za vožnju. Oštećenje na felnama nije beznačajno. 

Čuvanje guma van sezone

Auto gume treba čuvati u prostorijama sa što manje svetlosti, najbolje da one budu postavljene u položaj kao što su postavljene na automobilu. Kako prostor za odlaganje guma može biti problem nekima da svoje gume pravilno skladište van sezone upotrebe, neki od servisera omogućavaju hotel za gume. Jako je bitno da se gume označe prikom skidanja da se zna tačno na kojoj poziciji su one bile pre skidanja sa automobila, i prilikom sledeče montaže te gume vratite na iste točkove. Proverite obavezno mortizere i pritisak u gumama.

Cene guma zavise od veličine, modela i proizvođača. Zamenu guma ne bi trebalo da posmatrate kao trošak već kao dobru investiciju u sigurnost za bezbednost na putu. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.