Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Време је за ПРОМЕНУ ЗИМСКИХ ГУМА на вашем ауту! Ево зашто је битно да то урадите што пре!

Делује да се годишња доба смењују брзином светлости када је у питању промена гума на колима.

1648552474_winter-tires-g90ad6ced8_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Обично ову замену гума, возачи сматрају додатним трошком, међутим правилним избором и одржавањем, као и редовним мењањем гума током промена годишњих доба, повећавају њихову трајност и сигурност учесника у саобраћају. 

Прочитајте још: Да ли знате зашто је ФЕРАРИ ЦРВЕНЕ БОЈЕ? Одговор има везе са ПРОШЛОШЋУ!

Зашто уопште имамо различите врсте гума и зашто је битно мењати их? 

Сви произвођачи праве зимске и летње ауто гуме и разлика није нимало безначајна. Разликују се по саставу, структури, облику шара, и издржљивости. Гранична температура за оптимално понашање гума је седам степени. Што би значило да зимске гуме које су по саставу мекше од летњих на високим температурама постају још мекше и несигурније за вожњу. Брже се хабају, и тако им се скраћује век употребе.

Коришћењем зимских гума лети ствара се и већа потрошња, и теже је заустављање и покретање аутомобила. Доћићете у ту ситуацију да че те морати да замените своје зимске гуме после само годину дана коришћења. Да би гуме остале што дуже у употребном стању, потребно је да се оне ван сезоне и адеватно складиште. 

Приликом замене зимсих и монтаже летњих гума, препоручује се њихово пуњење азотом које има неколико предности у односу на обичан ваздух. Ваздух у гумама током лета смањује трење и загревање је много мање. Поред брзине који је један од фактора који утичу на гуме, где се гуме при већој брзини више греју самим тим се више и троше. Азот помаже да хлади гуми и тако чува од прекомерног трошења.

За безбедност учесника у саобраћају и издржљивост ауто гума од пресудог значаја је правилна монтажа. Стручњаци кажу да је за то битна опрема са којом се ради замена као и стручност особља која ради замену ауто гума. Током замене врло лако може доћи до оштећења које не може да се примети у први мах, али уколико дође до оштећења та гума ће морати брзо да буде замењена јер неће бити безбедна за вожњу. Оштећење на фелнама није безначајно. 

Чување гума ван сезоне

Ауто гуме треба чувати у просторијама са што мање светлости, најбоље да оне буду постављене у положај као што су постављене на аутомобилу. Како простор за одлагање гума може бити проблем некима да своје гуме правилно складиште ван сезоне употребе, неки од сервисера омогућавају хотел за гуме. Јако је битно да се гуме означе приком скидања да се зна тачно на којој позицији су оне биле пре скидања са аутомобила, и приликом следече монтаже те гуме вратите на исте точкове. Проверите обавезно мортизере и притисак у гумама.

Цене гума зависе од величине, модела и произвођача. Замену гума не би требало да посматрате као трошак већ као добру инвестицију у сигурност за безбедност на путу. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas