Oglas
· · Komentari: 0
USKRŠNJE TORTE

TRI savršena recepta za uskršnju tortu! (FOTO/VIDEO)

Ptičije mleko, Čokoladno nebo i Vanila torta sa jagodama, naši predlozi za prazničnu trpezu.

1619597252_Untitled.png
FOTO: Printskrin/ Jutjub/ Minjina Kuhinjica
Oglas

Torta "Ptičije mleko"

Kora: 150 g putera, 180 g šećera, 4 kom jaja, 160 g brašna, 10 g praška za pecivo, prstohvat soli.

Krema: 700 ml mleka, 5,5 kašika griza, pstohvat soli, 200 ml putera, 150 g šećera, 20 g vanilin šećera, 1 limun.

Glazura: 3 kašike pavlake, 3 kašike šećera, 3 kašičice kakaa, 20g putera.

Priprema: U veću činiju sipajte 150 g pute, prstohvat soli, 180 g šećera i sve to umutite mikserom, dodavati postepeno 4 jaja i sve vreme mutite. Kada je smesa glatka, dodajte prosejano brašno i prašak za pecivo. Ponovo umutiite smesu mikserom. Smesu podelite na tri jednaka dela. U dve posude umešajte 1,5 kašičicu kakaa, kako bi smese postale braon, a trećoj posudi ostaviti žuti fil. Peći kore na 180 stepeni, 10-15 minuta.

Za to vreme, na ringli kuvajte mleko sa prstohvatom soli i grizom. Kada postane gusto, ostavite da se ohladi. U posebnu činiju sipajte puter, šećer i vanilin šećer i umutite mikserom. Postepeno u to dodavati smesu sa grizom i mutite. Naredajte u to jednu koru od limuna i dodajte sok od limuna.

U tepsiju stavite koru i, potom premažite filom i tako do kraja. Ostavite sve da se ohladi na par sati.

Na rigli kuvajte pavlaku, šećer, kakao. Sklonite sa ringle i dodajte puter i tom glazurom prelijte tortu. 

Kao dekoraciju, preko možete da stavite narendanu čokoladu.

 

Čokoladno nebo - šnit torta

Patišpanj: 1 kutija čokoladnih mafina, 2 jajeta, 75 ml vode, 125 ml ulja.

Karamelizovani lešnici: 100 g šećera, 70 g pečenih lešnika.

Fil: 1 kesica čokoladnog pudinga, 500 ml mleka, 75 g šećera, 2 vanilin šećera, 2 žumanceta, 35 g gustina, 250 g maslaca, 50 g šećera u prahu.

Šlag: 2 belanceta, 120 g šećera.

Biće vam potrebno još 100 ml čokoladnog mleka.

Smešu za čokoladne mafine sipajte u sud. Dodajte jaja, vodu i ulje. Mutite mikserom tako da se dobije glatka smesa. Smešu sipajte u pleh od rerne, 30 puta 40 cm, koji ste prethodno podmazali margarinom i posuli brašnom. Pecite na 180 °C, 12-15 minuta. Ohlađen patišpanj isecite na tri dela, 10 puta 40 cm. Svaki deo izbockajte viljuškom.

Lešnik sameljite u blenderu na krupnije. Šećer istopite na suvo pa dodajte lešnik, promešajte i odmah izručite na papir za pečenje. Ostavite da se skroz ohladi pa sameljite u blenderu.

Mleko (300 ml) sipajte u sud, dodajte šećer i 2 vanilin šećera i stavite da se kuva. Posebno sjedinite ostatak mleka (200 ml), 1 puding sa ukusom crne čokolade, žumanca i gustin. Mutite mikserom tako da se dobije glatka smesa. Sipajte u provrelo mleko i skuvajte fil. Nakon toga preručite fil u drugi sud, mikserom umutite i na fil stavite rastegljivu foliju ili čistu kesu. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Maslac sipajte u sud, dodajte šećer u prahu i mikserom umutite. Dodajte postepeno ohlađen fil i sve zajedno umutite. Fil podelite na tri jednaka dela. U jedan deo dodajte 2/3 karamelizovanih lešnika i promešajte. Ostatak karamelizovanih lešnika sačuvajte za dekoraciju.

Na tacnu stavite prvi deo patišpanja. Poprskajte čokoladni mlekom i ostavite da patišpanj upije. Premažite prvim delo čokoladnog fila. Stavite drugi deo patišpanja, poprskajte čokoladnim mlekom, a onda premažite filom sa karamelizovanim lešnicima. Stavite i treći patišpanj, poprskajte čokoladnim mlekom i premažite poslednjim delom fila, ali ovog puta sa svih strana. Pospite bočne strane karamelizovanim lešnicima, kao i deo sa gornje strane.

 Belanca i šećer mikserom umutite u šam. Sipajte u poslastičarsku kesu sa zvezdastim nastavkom i ukrasite tortu. Brenerom «izgorite» šlag. Ohladite i nakon toga secite na željenu parčad i poslužite.

Uskršnja vanila torta sa jagodama

Patišpanj: 7 jaja, 7 kašika šećera, 7 kašika brašna (tip 400), 1/2 kesice praška za pecivo, 2 kašike tople vode, kašika ulja.

Fil: 2 pakovanja fila sa ukusom vanile, 600 ml mleka.

Preliv: 1 preliv za torte (prozirni), 2 kašike šećera, 250 ml vode. 

Još treba: kakao mrvice, badem u listićima, jagode, kajsije iz kompota, marmelada od jagode, čokoladna dekoracija.

Belanca izmiksajte uz postepeno dodavanje šećera, a onda dodajte jedno po jedno žumance neprestano muteći mikserom. Sjedinite brašno i prašak za pecivo, pa prosejavanjem dodajte u pripremljena jaja. Na kraju dodajte toplu vodu i ulje, pa špatulom lagano promešajte. Sipajte u pleh od rerne veličine 30 puta 40 cm, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite 13-15 minuta na 200 °C. Pečeni patišpanj izvadite iz pleha i ostavite da se ohladi.

Nakon što se ohladio, patišpanj isecite na trake širine 5 cm, kako je prikazano u videu. Premažite marmeladom od jagoda.

U sud sipajte 600 ml hladnog mleka i dodajte fil za tortu sa ukusom vanile. Mutite mikserom najmanjom brzinom oko pola minuta, a zatim najvećom brzinom oko 2-3 minuta.

Premažite filom preko marmelade. Odvojte prvu traku i urolajte je. Stavite na sredinu desertnog tanjira. Sve ostale trake uvijte u nastavku prethodne trake. U preostali fil dodajte par kašika mleka, da malo razredite fil, pa premažite tortu sa svih strana.

Napravite čokoladna jaja tako što istopite čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj, pa premažete unutrašnji deo silikonskog kalupa. Prebacite u frižider na 10 minuta, pa ponovo premažete čokoladom i ostavite da se dobro stegne. Kada se čokolada dobro stegla, izvadite polutke jaja iz kalupa. Fil sipate u dresir kesu i uz pomoć nje napunite jaja. Stavite polutku kajsije iz kompota, tako da imitira žumance. Po ivici pospite dekor kakao mrvice.

Badem pospite po bočnoj strani torte. Jagode operite, očistite od peteljki  i ubrusom prebrišite. Isecite na šnite, pa ih slažite po rubu torte. Na gornji deo torte stavite čokoladna jaja i čokoladno pile, a na bočnoj strani čokoladne zeke.

U sud sipajte 2 kašike šećera i preliv iz kesice. Promešajte, pa sipajte vodu i mešajte da se ne stvore grudvice. Stavite na ringlu i polako zagrevajte, ali vodite računa da vam ne provri. Nakon toga, sklonite sa vatre i ostavite desetak minuta da se prohladi pa premažite jagode i kajsije.

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas