Oglas
· · Komentari: 0

KREMASTI EKLERI: Ukusni francuski kolači koje vole svi! (RECEPT/VIDEO)

Ime potiče od frncuske reči ekler koja u prevodu znači "svetlost munje".

1630307717_Untitled16.png
FOTO: Printskrin/ Jutjub/ Preppy Kitchen
Oglas

Napravite ukusne domaće eklere i oduševite porodicu i prijatelje. Francuski kolač koji je stekao popularnost u celom svetu, ne bez razloga.

Ekleri se prave od testa sličnom onom koje se koristi za profiterole ili princes krofne, a puni se kremom i prelije topljenom čokoladom. 

Pročitajte još: KOLAČ SA ŠLJIVAMA: Pravi se LAKO, a njegova SOČNOST će vas raspametiti! (RECEPT/VIDEO)

Recept za eklere

Sastojci za testo: 

  • 1/2 šolje vode
  • 1/2 šolje punomasnog mleka
  • 8 kašika nesoljenog putera
  • 1 kašika granuliranog šećera
  • 1/4 kašičice soli
  • 1 šolja univerzalnog brašna
  • 4 velika jaja

Sastojci za fil: 

  • 500 ml mleka
  • malo arome vanile
  • 4 žumanca
  • 100 g šećera
  • 35 g gustina
  • 250 ml slatke pavlake

Glazura: 

  • 150 g crne čokolade
  • 1/2 šolje slatke pavlake

Priprema: 

U srednjoj šerpi pomešajte 1/2 šolje vode, 1/2 šolje mleka, 8 kašika putera, 1 kašiku šećera i 1/4 kašičice soli. Pustite da provri na srednjoj vatri, pa sklonite sa vatre i drvenom kašikom odjednom umešajte 1 šolju brašna. Kada se brašno dobro sjedini sa smesom, vratite na srednju vatru oko 1 do 2 minuta uz stalno mešanje, dok se testo ne sjedini. Prebacite u veliku činiju za mešanje i mutite električnim ručnim mikserom na srednjoj brzini 1 minut. Kad se smesa malo ohladi dodajte 4 jaja, jedno po jedno, dozvoljavajući svakom jajetu da se potpuno uklopi između dodavanja. Tucite dok testo ne postane glatko i kada se podigne formira debelu traku. Špricem za fil pravite uklere po plehu. Pecite na 200 stepeni 10 minuta. Bez otvaranja rerne, smanjite temperaturu na 160 stepeni i pecite 30 minuta ili dok ne porumeni. Prebacite na rešetku da se ohladi dok pravite fil.

Pročitajte još: UKISELJENE ČILI PAPRIKE: Ukusan RECEPT koji morate da probate!

U mleko dodajte aromu vanile, pa pustite da provri. U međuvremenu umutite žumance sa šećerom i dodajte gustin, pa sve dobro izmešajte. U smesu ulijte malo provrelog mleka i dobro izmešajte, sve dok ne nestanu grudvice, a onda dodajte i ostatak mleka. Ponovo energično promašajte, i vratite smesu u šerpu u kojoj se kuvalo mleko, pa mešajte na laganoj vatri sve dok se fil ne zgusne.

Fil prebacite u drugu posudu, i prekrijte ga plastičnom folijom kako se ne bi uhvatila korica. U ohlađen fil dodajte umućenu slatku pavlaku, pa dobro promešajte dok se sve ne sjedini.

Ohlađene eklere napunite pripremljenim filom pomoću poslastičarskog špica. Možete ih iseći na pola po dužini ili možete da napravite rupicu kroz koju ćete da stavite fil - izbor je na vama.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas