· · Коментари: 0

КРЕМАСТИ ЕКЛЕРИ: Укусни француски колачи које воле сви! (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

Име потиче од фрнцуске речи еклер која у преводу значи "светлост муње".

1630307717_Untitled16.png
ФОТО: Принтскрин/ Јутјуб/ Преппy Китцхен

Направите укусне домаће еклере и одушевите породицу и пријатеље. Француски колач који је стекао популарност у целом свету, не без разлога.

Еклери се праве од теста сличном оном које се користи за профитероле или принцес крофне, а пуни се кремом и прелије топљеном чоколадом. 

Прочитајте још: КОЛАЧ СА ШЉИВАМА: Прави се ЛАКО, а његова СОЧНОСТ ће вас распаметити! (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

Рецепт за еклере

Састојци за тесто: 

  • 1/2 шоље воде
  • 1/2 шоље пуномасног млека
  • 8 кашика несољеног путера
  • 1 кашика гранулираног шећера
  • 1/4 кашичице соли
  • 1 шоља универзалног брашна
  • 4 велика јаја

Састојци за фил: 

  • 500 мл млека
  • мало ароме ваниле
  • 4 жуманца
  • 100 г шећера
  • 35 г густина
  • 250 мл слатке павлаке

Глазура: 

  • 150 г црне чоколаде
  • 1/2 шоље слатке павлаке

Припрема: 

У средњој шерпи помешајте 1/2 шоље воде, 1/2 шоље млека, 8 кашика путера, 1 кашику шећера и 1/4 кашичице соли. Пустите да проври на средњој ватри, па склоните са ватре и дрвеном кашиком ођедном умешајте 1 шољу брашна. Када се брашно добро сједини са смесом, вратите на средњу ватру око 1 до 2 минута уз стално мешање, док се тесто не сједини. Пребаците у велику чинију за мешање и мутите електричним ручним миксером на средњој брзини 1 минут. Кад се смеса мало охлади додајте 4 јаја, једно по једно, дозвољавајући сваком јајету да се потпуно уклопи између додавања. Туците док тесто не постане глатко и када се подигне формира дебелу траку. Шприцем за фил правите уклере по плеху. Пеците на 200 степени 10 минута. Без отварања рерне, смањите температуру на 160 степени и пеците 30 минута или док не порумени. Пребаците на решетку да се охлади док правите фил.

Прочитајте још: УКИСЕЉЕНЕ ЧИЛИ ПАПРИКЕ: Укусан РЕЦЕПТ који морате да пробате!

У млеко додајте арому ваниле, па пустите да проври. У међувремену умутите жуманце са шећером и додајте густин, па све добро измешајте. У смесу улијте мало проврелог млека и добро измешајте, све док не нестану грудвице, а онда додајте и остатак млека. Поново енергично промашајте, и вратите смесу у шерпу у којој се кувало млеко, па мешајте на лаганој ватри све док се фил не згусне.

Фил пребаците у другу посуду, и прекријте га пластичном фолијом како се не би ухватила корица. У охлађен фил додајте умућену слатку павлаку, па добро промешајте док се све не сједини.

Охлађене еклере напуните припремљеним филом помоћу посластичарског шпица. Можете их исећи на пола по дужини или можете да направите рупицу кроз коју ћете да ставите фил - избор је на вама.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.