Oglas
· · Komentari: 0

Recept za posne lazanje: Evo čime možete da zamenite meso

Počeo je uskršnji post, a oni koji poste brojne recepte mogu da prilagode novoj ishrani

1741010484_shutterstock_2246622159-1-.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Sastojci:

  • 12 listova posnih lazanja
  • 1 crvena paprika (iseckana)
  • 1 crni luk (iseckan)
  • 2 šargarepe (rendane)
  • 300 g paradajza (iseckanog ili pelata)
  • 100 g pasulja (kuvanog ili iz konzerve)
  • 2-3 čena belog luka (sitno iseckana)
  • 200 ml paradajz soka ili pasiranog paradajza
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • So, biber, suvi začin, origano, bosiljak (po ukusu)
  • 200 g posnog sira (po želji, može biti tofu, biljni sir)
  • 2 kašike brašna (za sos)
  • 500 ml vode ili biljnog mleka (za bešamel sos)

Kako se prave:

Posne lazanje su savršen izbor za sve koji žele uživati u ovom popularnom jelu, ali bez mesa i mlečnih proizvoda. Ovaj recept koristi povrće i biljne alternative za bogatstvo ukusa, dok će vas slojevi lazanja sa bogatim paradajz sosom i povrćem oduševiti. Idealne su za posne dane, slave ili jednostavno kao zdrav obrok. Ove lazanje su odlične i kao obrok koji možete pripremiti unapred, a zatim samo zagrejati.

U tiganju zagrejte maslinovo ulje, dodajte iseckani crni luk i beli luk, pa propržite dok ne omekšaju. Dodajte seckanu papriku i rendanu šargarepu, pa pržite još malo. Dodajte paradajz (seckani ili iz pelata), pasulj i paradajz sok, pa sve dobro promešajte. Dodajte začine (so, biber, origano, bosiljak) i kuvajte na srednjoj vatri još 10-15 minuta dok se sve ne sjedini i ukusi ne prožmu.

Priprema bešamel sosa: U manjoj šerpici zagrejte malo ulja, pa dodajte brašno i pržite ga kratko, dok ne postane zlatno. Postepeno dodajte vodu ili biljno mleko, neprestano mešajući da se ne stvore grudvice. Kuvajte dok se sos ne zgusne, a zatim začinite po ukusu sa malo soli i bibera.

U vatrostalnu posudu stavite malo paradajz sosa sa povrćem na dno. Na to stavite prvi sloj listova lazanja. Preko njih nanesite malo povrća, pa zatim sloj bešamel sosa. Nastavite da slažete: lazanje, povrće, bešamel sos i tako dok ne potrošite sve sastojke. Poslednji sloj treba biti bešamel sos. Ako koristite posni sir, pospite ga na vrh pre nego što stavite lazanje u rernu.

Zagrejte rernu na 180°C. Stavite lazanje u rernu i pecite oko 30-40 minuta, dok se sve ne zapeče i porumeni.

(Stvar ukusa)

BONUS VIDEO

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas