Почео је ускршњи пост, а они који посте бројне рецепте могу да прилагоде новој исхрани
Састојци:
- 12 листова посних лазања
- 1 црвена паприка (исецкана)
- 1 црни лук (исецкан)
- 2 шаргарепе (рендане)
- 300 г парадајза (исецканог или пелата)
- 100 г пасуља (куваног или из конзерве)
- 2-3 чена белог лука (ситно исецкана)
- 200 мл парадајз сока или пасираног парадајза
- 2 кашике маслиновог уља
- Со, бибер, суви зачин, оригано, босиљак (по укусу)
- 200 г посног сира (по жељи, може бити тофу, биљни сир)
- 2 кашике брашна (за сос)
- 500 мл воде или биљног млека (за бешамел сос)
Како се праве:
Посне лазање су савршен избор за све који желе уживати у овом популарном јелу, али без меса и млечних производа. Овај рецепт користи поврће и биљне алтернативе за богатство укуса, док ће вас слојеви лазања са богатим парадајз сосом и поврћем одушевити. Идеалне су за посне дане, славе или једноставно као здрав оброк. Ове лазање су одличне и као оброк који можете припремити унапред, а затим само загрејати.
У тигању загрејте маслиново уље, додајте исецкани црни лук и бели лук, па пропржите док не омекшају. Додајте сецкану паприку и рендану шаргарепу, па пржите још мало. Додајте парадајз (сецкани или из пелата), пасуљ и парадајз сок, па све добро промешајте. Додајте зачине (со, бибер, оригано, босиљак) и кувајте на средњој ватри још 10-15 минута док се све не сједини и укуси не прожму.
Припрема бешамел соса: У мањој шерпици загрејте мало уља, па додајте брашно и пржите га кратко, док не постане златно. Постепено додајте воду или биљно млеко, непрестано мешајући да се не створе грудвице. Кувајте док се сос не згусне, а затим зачините по укусу са мало соли и бибера.
У ватросталну посуду ставите мало парадајз соса са поврћем на дно. На то ставите први слој листова лазања. Преко њих нанесите мало поврћа, па затим слој бешамел соса. Наставите да слажете: лазање, поврће, бешамел сос и тако док не потрошите све састојке. Последњи слој треба бити бешамел сос. Ако користите посни сир, поспите га на врх пре него што ставите лазање у рерну.
Загрејте рерну на 180°Ц. Ставите лазање у рерну и пеците око 30-40 минута, док се све не запече и порумени.
(Ствар укуса)
БОНУС ВИДЕО