Oglas
· · Komentari: 0

Da li je bezbedno da jedemo krompir koji je proklijao, sa tamnim mrljama i zelenom korom? Evo šta kažu stručnjaci

Proklijali krompir ima zelene tačkice iz kojih rastu „pipci“ ili klice. Nastanak klica na krompiru je normalan fiziološki proces koji može da dovede do propadanja ovog povrća.

1708263016_shutterstock_189672122.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Krompir se suši, dehidrira, postaje mekan i više nije za upotrebu. Ovo su posledice nepravilnog čuvanja ovog povrća. Ako krompir čuvate u plastičnoj kesi na sobnoj temperaturi, on može da traje do tri nedelje.

Kada krompir počne da klija, njegovi „pipci“imaju visoku koncentraciju jedinjenja zvanih glikoalkaloidi koja mogu izazvati oštar, neprijatan, gorak ukus. U proklijalom krompiru nalazi se i jedinjenje solanin, koje se prirodno nalazi u patlidžanu, paradajzu i paprici. Ako mu je koncentracija visoka, može da bude štetan.

Simptomi trovanja solaninom (specifična vrsta prirodnog toksina koji se nalazi u pokvarenom krompiru) izaziva groznicu, glavobolju i bolove u stomaku.

Ako krompir ima nekoliko malih klica, one se mogu očistiti dok se krompir ljušti.

Krompir sa tamnim mrljama i zelenom korom

Često kada ljuštimo krompir vidimo crne tačke i na nekim mestima zeleni krompir. Crne tačkice su posledica udara pri transportu.

Krompir koji je bio izložen svetlosti će početi da proizvodi hlorofil (što rezultira zelenom bojom) kao i solanin. Ako je zelena nijansa svetla i prožima veći deo krompira, ne treba ga koristiti.

Krompir je najbolje čuvati u frižideru

Najbolji način da sprečite da krompir proklija je da ga pravilno skladištite. Krompir treba čuvati na sobnoj temperaturi na suvom, tamnom mestu - u papirnoj vrećici koja propušta vazduh. 

Preporuka je da se krompir ne treba čuvati sa avokadom, paradajzom, crnim lukom ili jabukama.

„Stručnjaci su ranije savetovali da se krompir ne čuva u frižideru i da ga ne treba hladiti, jer niske temperature povećavaju koncentraciju šećera koji proizvode akrilamid, koji je kancerogen. Nova istraživanja savetuju da se krompir čuva u frižideru“, istakao je nutricionista Rahaf Al Boči, portparol Akademije za ishranu i dijetetiku SAD.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas