Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли је безбедно да једемо кромпир који је проклијао, са тамним мрљама и зеленом кором? Ево шта кажу стручњаци

Проклијали кромпир има зелене тачкице из којих расту „пипци“ или клице. Настанак клица на кромпиру је нормалан физиолошки процес који може да доведе до пропадања овог поврћа.

1708263016_shutterstock_189672122.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Кромпир се суши, дехидрира, постаје мекан и више није за употребу. Ово су последице неправилног чувања овог поврћа. Ако кромпир чувате у пластичној кеси на собној температури, он може да траје до три недеље.

Када кромпир почне да клија, његови „пипци“имају високу концентрацију једињења званих гликоалкалоиди која могу изазвати оштар, непријатан, горак укус. У проклијалом кромпиру налази се и једињење соланин, које се природно налази у патлиџану, парадајзу и паприци. Ако му је концентрација висока, може да буде штетан.

Симптоми тровања соланином (специфична врста природног токсина који се налази у поквареном кромпиру) изазива грозницу, главобољу и болове у стомаку.

Ако кромпир има неколико малих клица, оне се могу очистити док се кромпир љушти.

Кромпир са тамним мрљама и зеленом кором

Често када љуштимо кромпир видимо црне тачке и на неким местима зелени кромпир. Црне тачкице су последица удара при транспорту.

Кромпир који је био изложен светлости ће почети да производи хлорофил (што резултира зеленом бојом) као и соланин. Ако је зелена нијанса светла и прожима већи део кромпира, не треба га користити.

Кромпир је најбоље чувати у фрижидеру

Најбољи начин да спречите да кромпир проклија је да га правилно складиштите. Кромпир треба чувати на собној температури на сувом, тамном месту - у папирној врећици која пропушта ваздух. 

Препорука је да се кромпир не треба чувати са авокадом, парадајзом, црним луком или јабукама.

„Стручњаци су раније саветовали да се кромпир не чува у фрижидеру и да га не треба хладити, јер ниске температуре повећавају концентрацију шећера који производе акриламид, који је канцероген. Нова истраживања саветују да се кромпир чува у фрижидеру“, истакао је нутрициониста Рахаф Ал Бочи, портпарол Академије за исхрану и дијететику САД.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas