· · Komentari: 0

Sećamo ga se kao Popare: Čuveni glumac UMRO OGORČEN, na sahranu mu došlo samo dvoje kolega

Zoran Rankić je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj umetnosti.

1639069399__734996152.jpg
Foto: Printskrin/Jutjub

Zoran Rankić, kog cela Srbija pamti po čuvenoj ulozi Popare iz serije "Srećni ljudi", preminuo je pre tačno dve godine u 84. godini, a mnoge njegove replike su postale legendarne.

Popara i Kalabić

Glumio je autoritativnog, plahovitnog direktora firme koji je flertovao sa skoro svim ženskim likovima serije, a njegova čuvena "Mmmm Bebo..." jedna je od onih rečenica koje su obeležile domaću televizijsku epohu devedesetih.

Pročitajte još: "Možda neću biti živa kad sin pođe u školu": Supruga Dejana Tomaševića otvoreno o BORBI SA OPAKOM BOLEŠĆU

Svakoj se obraćao sa "gospođice, gospođo", a umeo je i da zaviri ženama pod suknju i da kaže: "Tražite, Bebo, samo tražite...".

Glumac je preminuo 9. decembra 2019. godine u domu za stara lica u Beogradu nakon duge i teške bolesti.

Rođen je u Derventi 1935. godine i bio je prvak Beogradskog dramskog pozorišta, reditelj, dramski pisac, aforističar, pesnik i satiričar.

Glumom je počeo da se bavi 1951. godine, kada je zaigrao u Narodnom pozorištu Sarajevo, čiji je bio član do kraja 1960. godine. Od 1961. do 1996. bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, gde je glumio u velikom broju pozorišnih predstava. Ostvario je 26 filmskih i TV uloga. 

Osim po ulozi Popare, publika fa se seća i po ulozi Nikole Kalabića u seriji Poslednji čin, ali i mnogim drugim.

On se poslednjih godina, pred smrt, posetio svojoj drugoj velikoj ljubavi - pisanju.

"Napisao sam i objavio o svom trošku 16 knjiga", otkrio je tada Zoran.

"Živela sloboda"

Glumac se i na nesvakidašnji način oprostio od pozorišta. Zoran je pobegao sa oproštajnog govora kojim su iz Beogradskog dramskog pozorišta hteli da ga isprate u penziju tako što je skočio kroz prozor šminkernice.

"Nisam želeo da i meni pred odlazak u penziju pričaju ono: 'Dragi naš, bio si nam oslonac, zvaćemo te, dao si mnogo za nas...', a posle te svi zaborave. Da bih sve to izbegao, zaključao sam se u šminkernici, napisao krejonom na ogledalu 'Živela sloboda' i iskočio sam kroz prozor. Srećom, ta prostorija je bila u prizemlju. Eto tako sam se oprostio od glume", ispričao je glumac jednom prilikom.

Skromna sahrana

Kako su mediji prenosili nakon njegove smrti, umro je zaboravljen od svih i ogorčen zbog toga što nakon "Srećnih ljudi" nije dobio nijednu veću ulogu.

Sahranjen je 12. decembra 2019. na Novo bežanijskom groblju, a na večni počinak ispratilo ga je tridesetak ljudi, među kojma je bilo samo dvoje njegovih kolega - glumac Vlasta Velisavljević i glumica LJiljana Lašić.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.