Oglas
· · Komentari: 0

Čuvena venčanica princeze Dajane dobija novu verziju: "Pokušaću da uhvatim duh originala"

Kreatorka legendarne venčanice princeze Dajane najavila je da će dizajnirati njen „nastavak“ – modernu interpretaciju jedne od najpoznatijih haljina u istoriji. Ujedno je otkrila da je bez Dajaninog znanja pravila i rezervnu venčanicu

1712323686_e61f3d707dc950176ef98f3741dc370e7501fed9.jpg
Foto: Profimedia
Oglas

Kreatorka venčanice princeze Dajane, Elizabet Emanuel, namerava da „otputuje kroz vreme“ i napravi modernu verziju kultne haljine u kojoj se princeza Dajana 1981. godine udala za britanskog prestolonaslednika, a sada kralja, Čarlsa, otkriva magazin Pipl.

- Pokušaću da uhvatim duh originala, ali kroz moje sadašnje oči. Želim da sačuvam sve iskrice i bisere, ali sa potpuno drugom vizijom - kaže Elizabet Emanuel i dodaje: „

- Ne bih menjala ništa na haljini iz 1981, ali kada bih je sada gledala iz ove perspektive, toliko je novih mogućnosti.

Elizabet i njen bivši suprug Dejvid proslavili su se napravivši venčanicu boje slonovače, koju je ledi Dajana Spenser nosila tokom svog kraljevskog venčanja u katedrali Svetog Pavla u Londonu 29. jula 1981, što je definisalo stil u deceniji koja će uslediti. Sve oči bile su uprte u kraljevsku nevestu, čija je haljina imala kragnu sa volanima, pufnaste rukave, široku suknju poput krinoline i impresivni dugi veo od skoro osam metara.

Bez znanja 20-godišnje mlade i miliona TV gledalaca, kreatorski tandem je napravio i drugu haljinu kao meru predostrožnosti. „Bila sam pomalo neurotična i pomislila sam: Šta će se desiti ako neko provali i ukrade haljinu ili, ako se nešto prolije i ufleka je, ili dođe do požara?“, objasnila je Elizabet svoju potrebu da napravi i rezervnu haljinu.

Inspirisana ružičastom haljinom koju su ona i Dejvid napravili za Dajanin privatni bal nekoliko dana pre kraljevskog venčanja, Elizabet je prionula na posao. Rezervna haljina se razlikovala od svadbene. Nije imala dugačak veo, bila je od bele svile, a ne boje slonovače, a rukavi su bili uži i više pristajali Dajaninim rukama.

Što se tiče tkanine, Elizabet je ručno izvezla složene dezene na haljini koju je Dajana nosila, dok je materijal za rezervnu kopiju korišćen gotov. 

Rezervna haljina nikada nije završena, a 70-godišnja dizajnerka nije sigurna šta se s njom desilo, ali je napravila novu istu takvu iz posebnog razloga: da bi bila izložena u virtuelnom muzeju princeze Dajane. „Nikada nismo videli tu haljinu na Dajani i mislili smo da bi bilo lepo zamisliti je“, rekla je direktorka tog muzeja.

Elizabet nije dala vremenski okvir kada će napraviti novu verziju originalne venčanice, ali je za Pipl otkrila kako je stvarala original. Tvrdi da je njihov dizajnerski studio bio za Dajanu oaza mira, dok je nervoza rasla uoči venčanja. „Sedela bi gore i ćaskala s krojačicama.“

Dajana je angažovala Elizabet i Dejvida za svoju venčanu haljinu nakon što su kreirali bluzu u kojoj se pojavila kada je objavljena veridba, a potom i crnu haljinu bez naramenica za jedan od glamuroznih događaja koji su usledili.

Elizabet se prisetila trenutka kada joj je u studiju zazvonio telefon dok je imala probu sa drugom mušterijom. „Da li biste mi učinili čast da sašijete moju venčanicu“, začula je Dajanin glas.

Teško je mogla da kontroliše uzbuđenje, a posao koji je kreatorski par dobio, upisao je njihova imena u istoriju mode.

(RTS)

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas