Oglas
· · Komentari: 0

Objavljena lista FILMOVA koji su nominovani za OSKARA: Srpska ostvarenja se nažalost nisu našla na spisku, a evo koje zemlje su ušle u trku

Američka Akademija filmskih umetnosti i nauka objavila je sinoć prvu, skraćenu listu od 15 filmova koji ce ući u trku za nominaciju za nagardu Oskar, u kategoriji za najbolji strani film

1703250320_1678620059_543d0dc7c3ad5966923cedb335bb98406d0cb490.jpg
Foto: Shutterstok
Oglas

Zanimljiva lista Biografska drama danske kinematografije "Obećana zemlja" (Promised Land) našla se u užoj listi za nominacije za nagradu Oskar, a upravo za ovaj film nedavno je danski glumac Mads Mikelsen proglašen najboljim evropskim glumcem u 2023. Film će se od maja meseca naći na repertoaru domaćih bisokopa.

Najgledaniji naslov ovogodišnjeg Festivala autorskog filma, japansko ostvarenje "Savršeni dani" (Perfect Days) reditelja Vima Vendersa sada se našao u trci za nominaciju za najpoznatiju filmsku nagradu. Svetska premijera održana je na festivalu u Kanu, a za najboljeg glumca proglašen je Kodži Jakušo, galvni akter Vendersove drame. Smeštena u glavnom gradu Japana, priča prati Hirjama, čoveka potpuno zadovoljnog svojim jednostavnim životom čistača toaleta u Tokiju. Izvan svoje veoma struktuirane svakodnevne rutine, Hirjama uživa u strasti prema muzici i knjigama. Niz neočekivanih susreta postepeno otkriva sve više o njegovoj prošlosti.

U nominacijama našla su se i ostavrenja "Zona interesa" (Zone of Interest) Velike britanije, o komandantu Aušvica Rudolfu Hesu, koji je zajedno sa svojom ženom Hedvigom nadomak logora nastojao da stvori život iz snova, kao i finski film "Opalo lišće" (Fallen Leaves) nagrađivanog reditelja Akija Kaurismakija.

Iz francuske stiže naslov "Strast Dodena Bufana" (The Taste of Things), a italijanski "Ja, Kapetan" (Io Capitano) uvaženog reditelja Matea Garonea kao savremena Odiseja o migrantima, kao i meksički "Totem" (Totem) takođe iščekuje još jedan krug za nominaciju za najprestižniju filmsku nagradu.

Kompletnu listu čine filmovi iz sledećih zemalja:

Armenia - "Amerikatsi"
Butan - "The Monk and the Gun"
Danska - "The Promised Land"
Finska - "Fallen Leaves"
Francuska - "The Taste of Things"
Nemačka - "The Teachers’ Lounge"
Island - "Godland"
Italija - "Io Capitano"
Japan - "Perfect Days"
Meksiko - "Totem"
Maroko - "The Mother of All Lies"
Španija - "Society of the Snow"
Tunis - "Four Daughters"
Ukrajina - "20 Days in Mariupol"
Velika Britanija - "The Zone of Interest"

Šta je sa srpskim kandidatom?

Nažalost, srpski kandidat nije uspeo da se plasira u prvu preliminarnu listu. Naš kandidat bio je film "Što se bore misli moje" reditelja Milorada Milinkovića. Kako je Kurir saznao imao je 11 glasova od selekcione komisije, dok je film "Čuvari formule" Dragana Bjelogrlića osvojio deset glasova.

Najavljen kao istorijski triler, film "Što se bore misli moje" o ubistvu kneza Mihaila Obrenovića u Košutnjaku i događajima koji su neposredno prethodili atentatu.

Nominacije za nagradu Oskar zvanično će biti objavljene u utorak, 23. januara.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas