Oglas
· · Komentari: 0

Otkriveno koja će biti uloga princa Vilijama na krunisanju: Više od 1.000 GODINA STARA TRADICIJA

Poslednje pripreme pred bitan događaj u Ujedinjenom kraljevstvu se privode kraju

1682853133_profimedia-0762498617-Carls-i-Vilijam.jpg
Photo: Profimedia
Oglas

Na samoj ceremoniji, prestolonaslednik princ Vilijam, imaće posebnu ulogu. On će, kako navodi Hello magazine, kleknuti da oda počast svom ocu kralju Čarlsu sledeće nedelje, sledeći stope svog dede, pokojnog vojvode od Edinburga, koji se tada zakleo da će biti ''odan životu i telu'' kraljice Elizabete II, tokom njene ceremonije krunisanja 1953.

Princ od Velsa će zatim staviti ruke između ruku svog oca i reći:

''Ja, Vilijam, princa od Velsa, zaklinjem se na svoju lojalnost tebi, veru i istinu ću ti nositi, kao tvoj podanik života i tela. Zato, pomozi mi Bože''.

Prestolonaslednik je jedini član kraljevkse porodice koji će odati ''Omaž kraljevske krvi'', koji se takođe opisuje 
kao ''reči vernosti'', nakon što nadbiskup oda omaž u ime Engleske crkve.

Novi detalji su sadržani u specijalno naređenoj liturgiji krunisanja, koju je otkrila palata uoči ceremonije 6.maja. Liturgija prati temu ''službe ljubavi'' i sadrži niz novih elemenata, u ceremoniji koja se koristi više od 1.000 godina.

U raskidu sa viševekovnom tradicijom, ''Omaž vršnjaka'' koji je poslednji put izveden na krunisanju kraljice Elizabete, zamenjen je ''Omažom naroda''. Oni koji će gledati i slušati krunisanje od kuće, ili negde drugde, biće pozvani da se pridruže omažu, koji glasi:

''Kunem se da ću odati istinsku vernost Vašem Veličanstvu, i Vašim naslednicima, i naslednicima po zakonu. Pomozi mi Bože.''

Kanterberijski nadbiskup će reći: ''Bože čuvaj kralja'', na šta će narod odgovoriti: ''Bože, čuvaj kralja Čarlsa. Živeo kralj Čarls, neka kralj živi zauvek''.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas