· · Komentari: 0
LEGENDA

Otkrivena poslednja želja legendarnog glumca Bate Stojkovića

Slavni glumac imao je samo jednu želju

1641653755_bata-stojkovic.jfif
Foto: YouTube printscreen

Bata Stojković je preminuo u 68. godini posle teške bolesti. Glumio je u gotovo svim najpoznatijim jugoslovenskim filmovima, a jedna od predstava kojima se proslavio je "Profesionalac" Dušana Kovačevića, koju je godinama igrao u beogradskom Zvezdara teatru.

Pročitajte još: Silvana Armenulić je bila jedna od najvećih zvezda puna para, ali je onda otkrivena jedna velika tajna (FOTO)

Bata je bolovao od raka pluća, a koliki je šeret bio govori i anegdota o tome kako je podnsio bolest. Naime, njegov tada mladi kolega Branimir Brstina pozvao ga je jednom da pita kako je i šta radi, a Bata mu je odgovorio:"Mićo, dobro sam. Evo, učim raka da puši!"

"Varljivo leto", "Maratonci trče počasni krug" i "Ko to tamo peva" samo su neki od filmova po kojima pamtimo neverovatnog glumca. Stojković je odrastao u beogradskom naselju Čubura i važio je za jednog od poslednjih gradskih boema.

Bio je težak čovek

Bata je važio za teškog čoveka, a posebno je težak (kolege kažu do nivoa mazohizma) kada je gluma u pitanju. Nije tolerisao ni najmanju grešku i uvek je bio oštar, i prema sebi i prema svojim saradnicima. Na njegovim predstvama inspicijent je m ogla da bude jedino i samo njegova supruga Olga - i niko više!

Supruga Bate Stojkovića, Olga Stojković, preminula je prošle godine, a u jednom od svojih intervjua, otkrila je da mu je pozorište bilo na prvom, kafana na drugom, a kuća na trećem mestu.

Iako oni nisu imali dece, Bata je vodio računa o ćerki jednog njihovog prijatelja i ophodio se prema njoj kao roditelj. Voleo je omladinu, a na protestima protiv Miloševićevog režima, zabeležen je Batin govor pred studenima. Iznad mase, priznao je da se prvi put osećao kao da je u publici, a ne na sceni.

Deco, ja sam danas došao da se poklonim vama...

Bata je pred smrt imao samo jednu želju, koju je zatražio od supruge Olge.

- Rekao mi je: "Ni slučajno nemoj da ti se dogodi da me staviš tamo", Mislio je na Aleju zaslužnih građana. To je bila njegova odluka. valjda nije želeo da ima ništa sa vlastima - rekla je za Nedeljnik Olga Stojković.

Uspomenu da velikog glumca i danas čuva Zvezdara teatar. U holu pozorišta nalaze se Batine fotografije, a Velika scena nosi ime Scena Danilo Bata Stojković od 2011. godine.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.