· · Komentari: 0
IGRA

Posvetite se deci za praznike, biće oduševljena ovom IGROM: Potrebni su vam papir i flomasteri da napravite ČETIRI VOJVODE

Dovoljan je jedan flomaster i želja da se ceo dan provede sa detetom koje će pamtiti do kraja života

Igra6.jpg
Foto: A. M.
Igra "Četiri vojvode"
Foto: A. M.

Najlakše se uči uz zabavu, pa napravite društvenu igru na temu školskog gradiva. Jedan papir iz Bloka 5, flomaster i figurice su dovoljne da dete zajedno sa roditeljem osmisli igru.

Pročitajte još: TRI razloga zašto su BAJKE bolje od crtanih filmova

Uzmite knjigu iz istorije i odaberite temu. Deca u petom razredu uče Stari vek, pa bi igra na temu Grčko-persijskih ratova ili put kojim je Hanibal stigao do Rima bio dobar izbor.

Odaberite temu iz udžbenika istorije i neka dete nacrta mapu.

Šestaci uče Srednji vek i krstaški ratovi ili dolazak Osmanlija u Evropu su neke od ideja. Sedmacima je najvažnije da detaljno nauče Prvi i Drugi srpski ustanak. Osmaci uče Prvi i Drugi svetski rat, pa je igra poput „Četiri vojvode“ odlično rešenje.

Mogu i plastične figure
Foto: A. M.
Dete mora aktivno da učestvuje, a ukoliko donosi rekvizite i daje ideje - ostvaren je cilj!

Na papiru iz Bloka 5 treba nacrtati mapu i to treba da uradi dete, jer na traj način uči i geografiju. Na mapi sa ucrtanim većim gradovima, rekama i planinama, dete treba da nacrta i krugove po kojima će se pioni kretati, uključujući start i kraj. Krugova ne bi smelo da bude manje od 20.

Mogu i plastični vojnici
Foto: A. M.
Pitanja mora da osmisli roditelj prema školskom gradivu i može da ih kasnije dodaje.

Za to vreme roditelj piše pitanja na listićima iste veličine. Pitanja moraju da budu iz gradiva i treba da ih bude što više. Recimo, petake treba pitati o minojskoj kulturi, osnivanje Rima…

Šestacima postavljati pitanja o Karlu Velikom i Vizantiji, sedmake ko su bile dahije… Osmacima se mogu postavljati pitanja o gvozdenom puku, ko je bila Milunka Savić, o Albanskoj golgoti i proboju Solunskog fronta. Pitanja mogu i da se kasnije dopisuju, jer je cilj da se celo gradivo, uz šalu, prođe i što lakše zapamti.

Pitanja iz gradiva
Foto: A. M.

Na kraju se biraju figurice koje mogu biti i obični pioni iz „Ne ljuti se čoveče“, ali i figurice koje dete odabere, poput zelenih plastičnih vojnika. Ili, jednostavno, čepovi od plastičnih flaša.

Figurice mogu da budu i čepovi flaša!

Ukoliko dete učestvuje u osmišljavanju igre i donosi rekvizite postignut je pun pogodak.

Pročitajte još: Postoje TRI ključne rečenice koje treba da kažete detetu da bi postalo GENIJE

Pravila igre mogu da budu jednostavna i da se pioni kreću uz bacanje kockice od početka do kraja uz obavezu da igrač tačno odgovori na pitanje.

Mogu da se dodaju i polja poput „zatvora“ ili „vraćanja na početak“ ukoliko odgovori pogrešno na posebno napravljena „teška“ pitanja.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.