· · Коментари: 0
ИГРА

Посветите се деци за празнике, биће одушевљена овом ИГРОМ: Потребни су вам папир и фломастери да направите ЧЕТИРИ ВОЈВОДЕ

Довољан је један фломастер и жеља да се цео дан проведе са дететом које ће памтити до краја живота

Igra6.jpg
Фото: А. М.
Игра "Четири војводе"
Фото: А. М.

Најлакше се учи уз забаву, па направите друштвену игру на тему школског градива. Један папир из Блока 5, фломастер и фигурице су довољне да дете заједно са родитељем осмисли игру.

Прочитајте још: ТРИ разлога зашто су БАЈКЕ боље од цртаних филмова

Узмите књигу из историје и одаберите тему. Деца у петом разреду уче Стари век, па би игра на тему Грчко-персијских ратова или пут којим је Ханибал стигао до Рима био добар избор.

Одаберите тему из уџбеника историје и нека дете нацрта мапу.

Шестаци уче Средњи век и крсташки ратови или долазак Османлија у Европу су неке од идеја. Седмацима је најважније да детаљно науче Први и Други српски устанак. Осмаци уче Први и Други светски рат, па је игра попут „Четири војводе“ одлично решење.

Могу и пластичне фигуре
Фото: А. М.
Дете мора активно да учествује, а уколико доноси реквизите и даје идеје - остварен је циљ!

На папиру из Блока 5 треба нацртати мапу и то треба да уради дете, јер на трај начин учи и географију. На мапи са уцртаним већим градовима, рекама и планинама, дете треба да нацрта и кругове по којима ће се пиони кретати, укључујући старт и крај. Кругова не би смело да буде мање од 20.

Могу и пластични војници
Фото: А. М.
Питања мора да осмисли родитељ према школском градиву и може да их касније додаје.

За то време родитељ пише питања на листићима исте величине. Питања морају да буду из градива и треба да их буде што више. Рецимо, петаке треба питати о минојској култури, оснивање Рима…

Шестацима постављати питања о Карлу Великом и Византији, седмаке ко су биле дахије… Осмацима се могу постављати питања о гвозденом пуку, ко је била Милунка Савић, о Албанској голготи и пробоју Солунског фронта. Питања могу и да се касније дописују, јер је циљ да се цело градиво, уз шалу, прође и што лакше запамти.

Питања из градива
Фото: А. М.

На крају се бирају фигурице које могу бити и обични пиони из „Не љути се човече“, али и фигурице које дете одабере, попут зелених пластичних војника. Или, једноставно, чепови од пластичних флаша.

Фигурице могу да буду и чепови флаша!

Уколико дете учествује у осмишљавању игре и доноси реквизите постигнут је пун погодак.

Прочитајте још: Постоје ТРИ кључне реченице које треба да кажете детету да би постало ГЕНИЈЕ

Правила игре могу да буду једноставна и да се пиони крећу уз бацање коцкице од почетка до краја уз обавезу да играч тачно одговори на питање.

Могу да се додају и поља попут „затвора“ или „враћања на почетак“ уколико одговори погрешно на посебно направљена „тешка“ питања.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.