· · Komentari: 0
Test

Doživite prirodu na pravi način: Sve o neverovatnom dvogledu bez kog nećete kretati na put (FOTO)

Ovi dvogledi projektuju se u Poljskoj, proizvode u Japanu, a provera kvaliteta i izdržljivosti radi se u nemačkom DEVA institutu

1614248149_1612875463_Dekta-opt-6.jpg
Foto: Željko Knežević

Firma "Delta Optical" je relativno mlada kompanija, osnovana 2002, sa sedištem u poljskom gradu Novi Osinač u blizini Minska Mazovieckog. Proizvodi raznovrsne optičke uređaje i instrumente raznih namena: teleskope, mikroskope, dnevne i noćne uređaje za osmatranje i optičke nišane.  

Pročitajte još: Kakvu sliku pružaju kristalna sočiva u nemačkom spoteru? U najmanju ruku - savršenu

One je najmanji Deltin dvogled, foto: Željko Knežević 

Firma ima projektni biro u Poljskoj, dok je sva proizvodnja prebačena u Japan, tako da se svi optički uređaji proizvode u istoj fabrici, gde se nekada radio HAKKO. Komercijalnom sportsko-lovačkom tržištu namenjeni su optički nišani u nekoliko serija različitog kvaliteta (sa petnaestak modela za lov i sportsko gađanje), ali i nekoliko serija dnevnih dvogleda, takođe organizovanih u serije po kvalitetu izrade i ponude. 

Osnovni model razvijen tokom 2014. nazvan One (jedan), najmanji je i najlakši dvogled i predstavlja klasu za sebe. Radi se sa uvećanjem od 6 ili 10x i objektivima od 32 mm. S dimenzijama od 108x110x40 milimetara i masom od samo 320 grama, ovo je njihov najkompaktniji dvogled.  

Testirani modeli "Deltinih" dvogleda,  foto: Željko Knežević

Ima kućište od super otporne plastike. S obzirom na male dimenzije ima izuzetnu širinu vidnog polja od 132 m na 1.000 m. Minimalna daljina oštre slike mu je na 1,3 m, vodootporan je, gumiran i dolazi u kompletu s kvalitetnom torbicom. Antirefleksna stakla čine ga veoma prijatnim za korišćenje u svim vremenskim uslovima, tako da je Idealan za sve ljubitelje prirode. Pravolinijske je konstrukcije sa Šmit-Pekan prizmama od patentiranog stakla BaK4. 

Sočiva su prevučena višeslojnim antireflektujućim premazima tull multi coated. Faktor sumraka je 16, kao i luminoznost. Ispunjen je azotom. Kao kod svih "Deltinih" dvogleda na desnom okularu je podešavanje dioptrije od +4/-4, a ostala podešavanja se vrše preko centralno postavljenog tureta. Garancija mu je pet godina, a cena se kreće od 130 do 150 evra. 

Model Vojadžer II 10x50, je dvogled iz osnovne klase, prodaje se po ceni od 42 evra ali to nikako ne znači da je loš. Sasvim je solidne konstrukcije i modernog dizajna, jasne, oštre i prirodne slike. Gumiran, lagan, s klasičnim karakteristikama. Odličan je izbor za letovanja i turistička putovanja.  

Ima vidno polje od 122 metra na 1.000 metara. Nije vodootporan, ni ispunjen azotom, što znači da treba voditi računa pri naglim promenama temperature, ali je odličan u odnosu na cenovnu klasu. Koristi ista stakla kao i skuplje serije, pa su oštrina slike i prenos svetlosti fenomenalni. Isporučuje se s remnikom, poklopcima, priborom za održavanje i torbicom. 

Idelan pratilac u prirodi 

Forest II uvećanja 8x42 je dvogled opšte namene i veoma kvalitetne izrade. Među najboljima je u svojoj klasi, a košta oko 135 evra. Ima uvećanje od 8x, a prečnik objektiva je 42 mm. Vodootporan je 30 minuta na dubini do 10 metra. Idealnih je dimenzija 144x125x55 mm i mase 730 grama. Ima kućište od veoma otporne plastike. Pruža jasnu sliku i vidno polje 150 metara na 1.000 metara. 

Najpovoljniji cenom je model Voyager II 10x50. Sasvim je solidne konstrukcije i modernog dizajna, jasne, oštre i prirodne slike, foto: Željko Knežević 

Idealan je za sve ljubitelje prirode. Ima pravolinijsku konstrukciju sa Šmit-Pekan prizmama, napravljenim od patentiranog stakla BaK4 presvučenog višeslojnim antireflektujućim premazima. Faktor sumraka je 18,33, a ispunjen je azotom. Žižna daljina je određena na 55 mm - 75 mm. Garancija mu je pet godina. 

Model Forest II 10x50, od prethodnog dvogleda se razlikuje samo po većem uvećanju (10x) i prečniku objektiva (50 mm) i naravno ceni (150 evra). To je uređaj veoma kvalitetne izrade, jasnog uvećanja i oštre slike, otporan na kišu i udarce. Pogodan za posmatranje i u uslovima slabije svetlosti. Idealan za sve ljubitelje prirode, a ima odličan odnos cene i kvaliteta. Ukupne dimenzije su mu 165x133x60 mm, a masa 870 grama. Ima veoma jasnu sliku i vidno polje 94 metra na 1.000 metara.  

Forest II - Ima kućište od veoma otporne plastike, foto: Željko Knežević 

Model Titanium 8x42 predstavlja najvišu klasu dvogleda firme "Delta Optical". Glavna prednost serije Titanium su njihova izvanredna optička svojstva. Optičke prizme su izrađene od stakla BaK4 i antirefleksijskog premaza sa efikasnošću iznad 98%. Garantuje oštre i jasne slike s vernim bojama. Ovaj model univerzalno hvale zbog potpuno zanemarljivih optičkih grešaka, kao što su hromatske aberacije i astigmatizam.  

Model "Titanium" 8x42 predstavlja "admiralski brod", odnosno najvišu klasu dvogleda firme "Delta Optical",  foto: Željko Knežević 

Dvogledi serije Titanium imaju robusno aluminijumsko kućište. Dizajnirani su da optimalno kombinuju visoka optička svojstva i male dimenzije. Telo dvogleda je prekriveno plastikom grube teksture, kako bi bio udoban za držanje u ruci. Udobnost povećavaju i mekani gumeni okulari i glatko operativna mehanika, koji omogućavaju fokusiranje na pogled sa svom dužnom pažnjom. 

Svi Titanium dvogledi serije su vodootporni i ispunjeni azotom. Ne magle i vrlo su otporni na udar i grubo rukovanje. Dolaze s punom garancijom od pet godina po ceni oko 145 evra. Imaju klasičnu, prelomljenu konstrukciju i mogućnost postavljanja na stalak, s prihvatom od 1/4 inča, uvećanje od 8x i prečnik objektiva 42 mm.  

Udobnost povećavaju i mekani gumeni okulari,  foto: Željko Knežević

Dimenzije su 160x176x65 mm, a masa 750 grama. Vidno polje je 128 metara na 1.000 metara. Faktor sumraka je 18,3, a sjaj, odnosno faktor luminoznosti - 27,6. Od 2017. u ponudi proizvođača su i modeli serije Titanium s pravolinijskom konstrukcijom, ali skoro identičnih ostalih karakteristika. 

Pročitajte još:  Efektno savršenstvo (FOTO)

Ove dvoglede u Poljskoj koristi Granična policija i vrlo su zadovoljni opštim kvalitetom. Širom Evrope ih smatraju odličnim izborom, čiji je kvalitet uvek bar za stepen viši od cene. 

Boris Vojvodić 

Pratite nas na INSTAGRAMU I FEJSBUKU

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.