· · Komentari: 0
NA KRAJU SE DEKORIŠE KRSTOM

Malo koja žena zna da ga spremi: HLEB U CREPULJI pravio se na Staroj planini još pre 7.000 godina (VIDEO)

Ženski hleb u crepulji pravio se na Staroj planini još pre 7.000 godina.

1617178319_crepulja.JPG
Foto: Facebook/Printscreen/LJiljana Sandic - grupa Niste znali

Najstarije crepulje potiču iz neolita, tako da se može reći da je ovaj postupak star bar 7.000 godina.

Nažalost, veoma malo žena danas zna da priprema hleb na ovaj način.

Ovaj postupak podrazumeva da se najpre od blata, koje se meša sa kučinom, pravi posuda za pečenje koja se peče u ognjištu, nakon čega se u nju stavlja testo koje se odmah prekriva žarom sa ognjišta.

Foto: YoutubePrintscreen

Hleb pripremljen na ovaj način izuzetno je ukusan

Crepulja u kojoj se peče hleb, a koja se i sama peče u ognjištu, naziva se “ženskom crepuljom”, jer po drevnim običajima, samo žene mogu da pripremaju hleb na ovakav način.

Crepulja se na kraju, pre pečenja, “dekoriše” krstom.

Hleb pripremljen na ovaj način izuzetno je ukusan. Nažalost, potrebno je mnogo posla da bi se napravio, ali se na kraju dobije hleb jedinstvenog ukusa.

                      Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.