Oglas
· · Komentari: 0

NAPRAVITE NABOLJI HLEB ZA MRŠAVLJENJE: Bez brašna, ne mesi se i gotov za svega pola sata! (RECEPT)

Srbi godišnje u proseku pojedemo 135 kilograma, što je daleko više od drugih.

1752908797_Screenshot--16-.png
Foto: Jutjub Printskrin/One day One recipe
Oglas

Jedino je Turska ispred nas sa neverovatnih 199,6 kilograma. Skorašnja istraživanja pokazuju da jedemo upola manje hleba nego pre 20 godina. Nutricionistkinja Nađa Radonjić objasnila je za TV Prva kako ova namirnica utiče na debljanje, piše Mondo.

„Ne bih rekla da je mnogo hleba prokletstvo za gojaznost. Kroz istoriju smo jeli mnogo više hleba nego danas. Mislim da smo pogrešno shvatili hleb“, rekla je ona .

Umesto običnog belog hleba i alternativa od integralnog brašna, heljde i spelte, na dijeti možete jesti popularni hleb od lanenog semena koji ima brojne prednosti.

Pored toga što ne sadrži gluten, on ima i nizak glikemijski indeks (svega 35), a prednosti semenki lana po zdravlje odlično su poznate.

Za šta je dobro laneno seme?

Kao i sve semenke koje obiluju mastima, seme lana ima značajnu energetsku vrednost – u 100 grama semena lana nalaze čak 534 kalorije.

Neka vas ovaj broj kalorija ne uplaši jer je sve ostalo što laneno seme pruža veoma korisno po organizam, pa nije isto jesti njega i nezdravu namirnicu sa istom kalorijskom vrednošću.

Seme lana obiluje i proteinima, kojih u 100 g ima oko 18,28 grama, a obično se preporučuje da se konzumira u kombinaciji s mesom jer lan ne sadrži lizin, važnu aminokiselinu.

U 100 grama lanenih semenki nalazi se 28,88 grama ugljenih hidrata, od čega najveći deo čine biljna vlakna. Uz to, odličan su izvor vitamina i minerala, pre svega vitamina B1, fosfora , bakra, zatim biljnih jedinjenja kao što su p-kumarinska kiselina, ferulna kiselina, cijanogene glikozidi, fitosteroli i lignani.

Ove semenke spadaju i u najjeftinije, naročito ako ih kupujete na meru u prodavnicama zdrave hrane.

Recept za hleb od semenki lana

Sastojci:

  • 100 g lanenog semena
  • 6 belanaca

Priprema:

  • Veče pre pripreme hleba, potopite laneno seme u vodu da odstoji i nabubri
  • Sutradan ih dobro ocedite, pa stavite u blender
  • Zatim od jaja odvojite belanca, sipajte ih preko semenki lana i blendajte dok se ne usitni (ali pazite da ne preterate – treba da budu mlevene, a ne praškaste). Povremeno očistite smesu sa unutrašnjih zidova blendera , pa nastavite
  • Sipajte smesu u posudu za pečenje obloženu pek-papirom, pa pecite 35 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni
  • Nakon što bude pečen, isključite i ostavite hleb u rerni još 45 minuta da ne bi splasnuo prilikom naglog vađenja na sobnu temperaturu

Pogledajte video tutorijal za pripremu hleba od lanenog semena i belanaca:

(Krstarica)

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas