Oglas
· · Komentari: 0
SOG Forge

Orijentalno majstorstvo (FOTO)

Ovaj nož koriste mnogi amrički specijaci, od izviđača, “Zelenih beretki”, pa do SEAL i SVAT timova

1606996443_SOG.jpg
SOG - foto: Dragan Šaponjić
Oglas

SOG Forge je fiksni nož iz vrha ponude američke kompanije, koja je reputaciju izgradila na borbenim noževima za specijalne jedinice američke vojske. 

Pročitajte još:  Noževi afričke divljine (FOTO)

Model Forge ostavlja čudan utisak - nož klasične, zapadnjačke forme sa zasečenim vrhom i dvostruko zakrivljenim sečivom u obliku izduženog slova “S”, izrađen je u Japanu, na orijentalan način, od troslojnog 5 mm debelog san mai čelika, sa jezgrom od odličnog VG-10.  

Futrola od debele kože sa umetkom od ručno oslikane svile, foto: Dragan Šaponjić

Sečivo je plitko konkavno brušeno do otprilike dve trećine visine, sa jasnom linijom spoja laminata. Na nebrušenom delu vidljivi su reljefni tragovi navodnog kovanja, ali poređenje više različitih noževa pokazuje zapanjujuću sličnost uzorka šare, tako da se glasina o utiskivanju valjanjem čini verovatnijom. Pritom, visina brušenja nije ista sa obe strane sečiva, što je nedopustivo za nož koji košta više od 360 dolara! To se, svejedno, ne odražava negativno na kvalitet sečiva koje je pokazalo zavidno držanje oštrine i sjajne performanse u sečenju povlačenjem. 

Nož klasične, zapadnjačke forme sa dvostruko zakrivljenim sečivom u obliku izduženog slova “S”, foto: Dragan Šaponjić

Na žalost, zbog geometrije oštrice, kojoj je na prvom mestu vizuelni utisak, presecanje bi moglo da bude još bolje. Balans je dobar, ali izbočina bubrežaste drške je suviše povučena unazad za radni nož. Kao oružje u tzv. “mačevalačkom” hvatu, to pruža odličan osećaj, ali za rad u tvrdom drvetu oblik mora da bude drugačiji. Polimerska obloga drške iz nekog razloga na površini ima šare koje imitiraju teksturu godova drveta, a ne mogu da smislim dovoljno dobar razlog za to. 

Na zadnjoj strani, na kraju drške izložen je usadnik pune debljine sa otvorom za provlačenje konopca, što je još jedan ustupak stilskoj pojavi nauštrb praktičnosti, jer kod sečenja tvrdih materijala u zamahu, taj deo ume prilično neprijatno da nažulja koren dlana.  

Reljefni tragovi na sečivu, najverovatnije utisnuti valjanjem i imitacija teksture godova drveta na polimerskim oblogama drške ovom solidnom radnom nožu daju jeftin, kič izgled, foto: Dragan Šaponjić

Futrola od dobre, debele kože dobila je umetak od ručno oslikane svile. Pobogu, zašto? Izgleda kao rad uličnog prodavca u Kalkuti. 

Pročitajte još: Kako je Spajderko odlučio da pravi japanske KUHINJSKE noževe? (FOTO)

Privlačna silueta i kvalitetni materijali su mogli da pruže daleko bolje performanse, samo da je više pažnje posvećeno praktičnom aspektu korišćenja. Ovako, model Forge je, pre svega, nož za ljubitelje egzotike koji će se radije diviti nabacanim elementima orijentalnog majstorstva, nego što  će nož koristiti za ono čemu je namenjen. 

Dragan Šaponjić 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas