· · Komentari: 0
NAUKA

Pogledajte TIGAR AJKULU u zube i sve će vam biti jasno

Mislilo se da je ova vrsta stara 56 miliona godina, a ispostavilo se duplo više!

1616767103_-c--Michael-Vogelsang.jpg
Foto: M. Vogelslang

Međunarodni istraživački tim na čelu sa Julijom Tirčer sa Bečkog univerziteta bavio se poreklom tigar ajkule i otkrio da je u prošlosti bilo različitih vrsta ovog predatora, kao i da je današnja tigar ajkula živa mnogo duže nego što je pretpostavljalo.

Pročitajte još: Ova mačka je ČUDO: Sama traži da jede, a najviše voli da PSUJE! (VIDEO)

Tigar ajkula može da dostigne dužinu od pet ipo metara i ubraja se u najveće žive ajkule. Javlja se u svim predelima sveta, a ime je dobila po prepoznatljivih prugama koje podsećaju na tigra.

Zubi otkrivaju ajkuline godine!

Kompletni fosili skeleta ajkule se retko nalaze, jer se skoro u potpunosti sastoji od hrskavice i može ostati očuvan samo u posebnim uslovima. Međutim, usled doživotne promene zuba poznati su jako mineralizovani zubi koje pružaju uvid u evoluciju ove vrste.

Dakle, na osnovu fosilnih zuba tigar ajkula, koji su poznati od pre 56 miliona godina, opisane su 22 izumrle vrste. 

Pročitajte još: Umara vas traženje mačke? Vlasnica otkrila kako uvek može da pronađe svog ljubimca, čak i ako u tom trenutku negde spava (VIDEO)

Istraživački tim Julije Tirčer detaljno je analizirao istoriju tigar ajkule i izumrlih predaka. Na osnovu analize zuba utvrdili su da je bila stara duplo više - 13,8 miliona godina.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.