Oglas
· · Komentari: 1
BAŠTA

Povrće ODBACUJE cvet? To se ove godine ČESTO dešava, a evo i RAZLOGA

Veliki broj baštovana je ove godine primetio da im cvetovi i mladi plodovi tikvica i krastavaca opadju. Evo razloga.

1595854180_Tikvica.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Postoji nekoliko razloga zašto ove godine otpadaju cvetovi, a samim tim i plodovi tikvica i krastavaca. Prvi je vlaga.

Pročitajte još: Tako je LEPO napredovao, a onda je PROPAO! To znači da ga niste ISPOŠTOVALI!

Prvi razlog zašto je tikvica odbacila cvet su prirasti. Ukoliko ih niste orezali na vreme, pogotovo u baznim etažama, stvoreno je previše cvetova i biljka nije mogla da ih zadrži. Dakle, ako je biljka u špaliru prirasti se moraju ukloniti na vreme.

Ako ste uklonili zaperke i nije bilo promene temperature možda je biljka bila gladna?

Drugi razlog je nagla promena temperature, a to ne mora da bude samo naglo zahlađenje, već i drastično visoke temperature u ključnom trenutku razvoja biljke.

Treći razlog može da bude siromašna ishrana tikvica i krastavaca. Ukoliko je razmak između biljaka mali, a nije bilo dovoljno prihrane dolazi do odbacivanja cveta.

Tikvice i krastavci su najnežniji u vreme cvetanja Foto: Piksabej

Četvrti razlog može da bude veliki broj muških cvetova. Stvaranje ženskih cvetova se podstiče đubrenjem stajskim đuvretom koji je fermentisao u buretu rastvoren vodom.

Da li je bilo previše cvetova?

Peti razlog je to što nije došlo do oprašivanja cvetova. Ovaj problem rešava sama priroda, ali ako u vrtu nikada nema insekata - biljci treba pomoći. Neki hibridi se teže oprašuju pa im treba pomoći.

Šesti razlog je prevelika vlaga. Ovo leto je specifično po velikoj količini padavina. Ukoliko se povrće nalazi blizu reke dovoljna je i jutarnja rosa. Obezbedite đubrivo sa fosforom i kalijumom i ne zalivajte previše.

Pročitajte još: Od plastične CEDILJKE napravite prelepu SAKSIJU kakva ne može da se kupi! (VIDEO)

Sedmi razlog može da bude i malo vode, jer biljka odbaci svet ako dođe do suše. Ovo je najvažnije u periodu stavranja plodova.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas