Oglas
· · Komentari: 0

POSNI KORASANI: Recept za vazdušasto i hrskavo testo

Ukoliko ste ljubitelj testa koje se razlistava kao knjiga, univerzalni kroasani postaće nezaobilazni deo vaše trpeze.

1766654869_Depositphotos_433247728_S.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Praktični su u danima posta – možete ih praviti bez ikakvog nadeva, ali i sa ajvarom, dinstanim šampinjonima, tunjevinom…

Ako ne postite, možete preko njih narendati kačkavalj i/ili napraviti nadev od sira i šunke. U slatkoj mrsnoj varijanti izvanredni su sa čokoladnim kremom.

Sastojci:

  • 500 ml vode
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika soli
  • 40 gr svežeg ili 10 gr suvog kvasca
  • 100 ml ulja
  • 1 kg mekog brašna
  • 250 gr posnog margarina

Priprema:

U toplu vodu sipajte suvi ili sveži kvasac, šećer i malo brašna, pa ostavite da nadođe. Zatim dodajte pola kilograma brašna, so i ulje (ostavite dve kašike ulja za premazivanje).

Dobro izmesite testo, dodajući ostatak brašna. Testo premažite uljem i ostavite sat vremena da uskisne. Kad testo naraste, blago ga premesite i oblikujte u veliku kiflu. Podelite ga na pola, pa opet svaki deo na pola dok ne dobijete 16 jednakih komadića testa.

Od svakog komadića testa napravite lopticu, pa svaku lopticu razvijte oklagijom. Na svaki krug testa narendajte po malo margarina, pa ga preklopite drugim krugom testa, malo stisnite i opet narendajte margarin. Tako utrošite sve loptice od testa, premazujući iz između narendanim margarinom, da se testo lepo i bogato razlista kad bude ispečeno.

Naslagano testo pritisnite rukama od sredine ka ivicama, okrenite ga, pa ponovite postupak još nekoliko puta. Potom ga razvucite oklagijom i secite u obliku trouglova. Svaki trougao zamotajte u kiflicu i ređajte u podmazan pleh.

Kroasane premažite ostatkom otopljenog margarina, i po želji pospite morskom solju, susamom, kimom, lanom…

Testo nije slano, pa zato kroasane možete da punite pekmezom i da ih, kad se ispeku, uvaljate u prah-šećer.

U slanoj varijanti možete da ih punite ajvarom, dinstanim šampinjonima, tunjevinom… Ali, i prazni kroasani su prelepi – ukusni i vazdušasti.

Kad kroasane premažete margarinom, uključite rernu na 200 stepeni. Dok se rerna zagreje, ostavite kroasane još malo da narastu, pa ih pecite dok ne porumene.

Prijatno!

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas