Oglas
· · Komentari: 0
VREMENSKA MAŠINA

Naučnici predviđaju da ćemo PUTOVATI KROZ VREME: Evo i na koji način

Fizičar Ronald Lorens Malet od mladosti radi na ideji da se vrati kroz vreme, a ukoliko mu uspe - promenićemo prošlost i znaćemo šta nas čeka u budućnosti.

steampunk-4504655_1280.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Putovanje kroz vreme je postalo stvar popularne kulture objavljivanjem naučnofantastičnog romana Herberta Džordža Velsa „Vremenska mašina“, davne 1895. godine. Od tada je vremenska mašina tema mnogih književnih dela i filmova, a o njoj raspravljaju i naučnici. Jedan naučnik se posebno izdvaja - Ronald Lorens Malet, američki teorijski fizičar.

Pročitajte još: Arapi su vrištali od straha, a iz vina su izbijale varnice: Šta se krije na VRHU PIRAMIDA?

Sa 11 godina Ron je pronašao strip-verziju Velsove knjige, i to je bio „okidač“ za odluku da putuje kroz vreme, kako bi spasao oca koji je umro mlad od infarkta.

Ajnštajn kao inspiracija
Foto: Arhiva Novosti
Knjiga "Vremenska mašina" iz 1895. godine je mnogima promenila život.

Godine 1973. doktorirao je fiziku na Univerzitetu Pensilvanije, a redovni profesor postao je 1987. i tokom svoje univerzitetske karijere dobio je odlikovanja: za istraživanja o crnim rupama, opštoj relativnosti, kvantnoj kosmologiji, relativističkoj astrofizici i – putovanju kroz vreme.

NJegova tehnologija vremenske mašine temelje se na osobinama prstenastog lasera u kontekstu Ajnštajnove opšte teorije relativnosti:

- Prisustvo zatvorenih vremenskih linija ukazuje na mogućnost vremenskog putovanja u prošlost i to stvara osnovu za vremensku mašinu zasnovanu na cirkulirajućem cilindru svetlosti - kaže Malet.

Prototip je pokazao da se laserom stvara snop svetlosti koji uvija prostor i vreme.

Malet je napisao i knjigu  „Putnik kroz vreme: Lična misija naučnika da putovanje kroz vreme postane stvarnost“, u koautorstvu sa Brusom Hendersonom, koja je objavljena 2006. Tada je naučnik izjavio da će putovanje kroz vreme biti moguće u 21. veku, a možda i za – jednu deceniju. Decenija je prošla. Napravio je prototip koji ilustruje kako se laseri mogu koristiti za stvaranje kružnog snopa svetlosti koji uvija prostor i vreme, a postavio je i jednačinu za koju tvrdi da podržava njegovu teoriju.

Protok vremena može da se kontroliše Foto: Piksabej

Postavljena je i jednačina koja podržava putovanje kroz vreme.

Godinama kasnije, 1992, Stiven Hoking je dokazao da prema teoriji opšte relativnosti ne može biti moguće stvaranje zatvorene vremenske krive u bilo kojem konačnom regionu koji zadovoljava uslove slabe energije. Maletovo prvobitno rešenje podrazumevalo je prostor-vreme koje sadrži linijski izvor beskonačne dužine, tako da nije prekršena ova teorema.

Malet je napravio prototip, ali je priznao da neće završiti mašinu do kraja života.
Prototip
Prototip je napravljen 2018. da bi demonstrirao neke principe povezane sa konceptom da laserski prsten „zakrivljuje“ prostor unutar sebe. Budući da su vreme i prostori neraskidivo povezani, zakrivljenost jednog trebalo bi – da deformiše i drugo.

Sve u svemu, Malet je nastavio da radi na stvaranju vremenske mašine, iako je priznao da je nije verovatno da će to biti ostvareno za njegovog života, ali smatrajući da će se u to budućnosti – ipak desiti.

„Ako je prostor dovoljno jako zakrivljen, ta linearna vremenska linija biće uvijena u petlju. Ako se vreme naglo uvije u petlju, ona će nam omogućiti da putujemo u prošlost“ - rekao je.

Pročitajte još: Edison je ukrao patent i rekao: Tesla, vi ne razumete američki smisao za humor!

Današnja tehnologija očigledno ne omogućava da se ovo brzo ostvari, a za Maleta postoji još jedan problem: „Možete da pošaljete informaciju unazad. Ali – možete je poslati samo do onog trenutka kada ste uključili mašinu“.

Drugim rečima, putovanje kroz vreme može se ostvariti samo od sadašnjeg trenutka – do vremena kada je mašina prvi put aktivirana.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas