· · Komentari: 0
ŽENE

Zovu je novi AJNŠTAJN! Ova devojka je ODBILA gazdu AMAZONA, sa 13 godina je sama napravila AVION!

Sabrina Gonzales Pasterski je sa 13 godina napravila avion, kojim je samostalno poletela kao četrnaestogodišnjakinja. Doktorirala je fiziku sa 21, a njene radove citirao je i sam Stiven Hoking.

1616574654_Sabrina.PNG
Foto: Instagram/ screenshot sabrina.pasterski

Danas ovu teorijsku fizičarku, čija je uža oblast fizika visokih energija, nazivaju novim Ajnštajnom.

Pročitajte još: Pošto je deci obezbedio kuće i stanove, Dejan Milenković iz Borača je sebi podigao grobnicu sa "garsonjerom" (FOTO)

Stiven Hoking
Još na doktorskim studijama došla je do prvih otkrića - "efekta memorije spina". Doktorirala je maja 2019, a postdoktorske studije pohađa na Prinstonu. Još pre doktorata, 2016, doživela je da sam Stiven Hoking u dva naučna rada - citira dva njena istraživanja.

Sabrina je rođena 3. juna u Čikagu, a podstrek za nauku dao joj je otac, koji je advokat i - inženjer elektrotehnike. Oduvek radoznalog duha, na prve časove pilotiranja krenula je sa devet godina.

Projurila je kroz školu i univerzitete

Niko se nije iznenadio kada je prosto "projurila" kroz školovanje - nakon što je diplomirala kao najbolja u klasi na čuvenom Masačusetskom institutu za tehnologiju, a doktorat iz fizike odbranila je na Univerzitetu Harvard sa samo 21 godinom.

- Godine pomeranja granica onoga što sam mogla postići odvele su me do fizike - izjavila je u jednom intervjuu.

Pročitajte još: Najveća komunistička TAJNA: Ko je ubio 4.000 Srba i 12 Nemaca i zašto je Mustafa Golubić viđen u Smederevu?

Međutim, to što su je poredili sa Albertom Ajnštajnom nije joj prijalo, pa je 2017. izjavila:

- Ja sam samo student. Imam toliko toga da naučim. Ne zaslužujem pažnju. Niko neće biti Ajnštajn. On je bio to što je bio - kaže Sabrina.

Crne rupe
Sabrina istražuje neka od najsloženijih i najizazovnijih pitanja u fizici - svemirsko vreme i crne rupe, gravitaciju u kontekstu kvantne mehanike... Otkrića su, kaže, toliko značajna da pomeraju celokupno naše razumevanje svemira.

Pasterski je 2012. godine proglašena za jednu od "30 ispod 30 godina" u kolumni časopisa "Sajentifik Amerikan", kada je imala 19 godina, a dospela je i na listu koju je časopis "Forbs" objavio 2015. godine.

Odbila je Džozefa Bezosa

Uprkos značajnim referencama, Gonzales Pasterski ostaje dosledna u tome da znanje i pamet ne prodaje, već živi od stipendija, pa je tako odbila i ponudu najbogatijeg čoveka na svetu, osnivača "Amazona" Džefa Bezosa. U međuvremenu, na Prinstonu uvežbava ono što naziva "veštinom uočavanja elegancije u haosu".

Pročitajte još: Otkriveno kako su nastale piramide? Na isti način dogodilo se nešto i na Tibetu, a o tome postoji strogo čuvan SNIMAK

"Ne znam tačno koji ću problem rešiti - ili neću rešiti, niti na čemu ću tačno na kraju raditi za nekoliko godina. Zabavna stvar u fizici je to što ne znate tačno šta ćete raditi. I obično se stvari vrlo brzo promene - nekako nepovratno - ako su zaista ispravne".

Pročitajte još: Najbolji mađioničar svih vremena: Kako su izgledali TRIKOVI Maks Malina koji nikada nisu "provaljeni" (VIDEO)

I još je rekla: "Ne vidim ograničenje onoga što možemo postići i reč "nemoguće" doživljavam kao izazov... Ova vrsta fizike stvoriće nesanjani napredak koji transformiše način na koji živimo i svet u kojem živimo. Sama fizika je dovoljno uzbudljiva To nije nešto "od 9 do 5". Kada ste umorni, spavate, a kada niste, bavite se fizikom".

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.