Oglas
· · Komentari: 0
pažnja

Pucanje kože, crveni osip, grčevi u mišićima... Saznajte koji vitamini vam nedostaju?

Kako biste se uverili da se zdravo hranite i unosite dovoljno korisnih stvari u organizam, oslušnite svoje telo.

1611237845_Depositphotos_318827380_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Ako primetite određene promene na koži, vaše telo pokušava da "kaže" da vam nedostaju vitamini ili minerali. Ovo su promene na koje treba obratiti pažnju.

Pročitajte još: Dva način kako treba da jedete ŠARGAREPU i nećete trošiti novac kod zubara

Pucanje kože na ivicama usana

Nedostaju vam: gvožđe, cink i B vitamini, poput vitamina B3, B2 i B12. To je uobičajeno kod vegetarijanaca jer zbog načina ishrane često ne dobijaju dovoljno spomenutih stvari.

Trnci i peckanje u rukama, nogama ili bilo gde u telu
Nedostaju vam: vitamini B grupe, poput folne kiseline (B9), B6 ​​i B12. Ovaj nedostatak je direktno povezan s perifernim nervima. Navedeni simptomi mogu da se jave i u kombinaciji s anksioznošću, depresijom, anemijom, umorom i hormonskom neravnotežom.Rešenje: Jedite spanać, špargle, cveklu, pasulj, jaja, školjke, rakove i živinsko meso.

Rešenje: Jedite više blitve, kikirikija, mahunarki poput sočiva, živinskog mesa, lososa, tune, jaja, školjki i rakova. Apsorpcija gvožđa pojačana je vitaminom C, koji takođe pomaže u borbi protiv infekcije. Kombinujte ove namirnice s povrćem poput brokolija, crvene paprike, kelja i karfiola.

Crveni osip na licu (a ponekad i na drugim mestima) i gubitak kose

Nedostaje vam: vitamin B7, poznat kao vitamin za kosu. Ako jedete sirova jaja, to vas čini ranjivim jer protein prisutan u sirovim jajima, pod nazivom avidin, inhibira sposobnost tela da apsorbuje biotin.

Pročitajte još: LIMUN, LUK I ORASI: Tri kućna leka protiv alergija

Rešenje: Jedite više kuvanih jaja (kuvanje deaktivira avidin), losos, avokado, pečurke, karfiol, soju, orahe, maline i banane.

Crvene ili bele promene na koži slične aknama, obično na licu, rukama, bedrima i zadnjici

Nedostaju vam: esencijalne masne kiseline i vitamini A i D.

Rešenje: Potrebno vam je više lososa i sardina, orašastih plodova kao što su orasi i bademi, te semenki kao što su lan i konoplja. Za vitamin A, jedite više zelenog povrća, šargarepu, batat i crvenu papriku. Ovo povrće ima dosta beta karotena, koji telo koristi kako bi dobilo potreban vitamin. I samo 10 minuta na suncu pomoći će vam da dobijete vitamin D.

Pročitajte još: Potreban je samo 21 minut: Ove subote radimo HIT TRENING sa trenerom Marijom (VIDEO)

Grčevi u mišićima, probadajuć bol u grudima, zglobovima, lukovima stopala, nogama i leđima

Nedostaju vam: magnezijum, kalcijum i kalijum. Ako redovno vežbate, možete da izgubite više minerala (i vitamina B grupe koji su topivi u vodi) zbog jakog znojenja.

Rešenje: Jedite više banana, badema, lešnika, tikvica, trešanja, jabuka, grejpa, brokolija, povrća tamnih listova, kao što su kelj i spanać.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas