· · Komentari: 0
KORISNO

SAVETI ZA ODRŽAVANJE KUĆE: 8 prirodnih osveživača vazduha koji uništavaju sve neprijatne mirise

Svi ih imamo kod kuće.

1605261010_Depositphotos_407658236_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Za razliku od osveživača vazduha koji su skupi, a uz to mogu da izazovu i alergiju, kijavicu, pa kod nekoga čak i asmu, ovi prirodni osveživači vazduha ne ostavljaju nikakve posledice na zdravlje.

Ovim osveživačima možete ukolniti neprijatne kuhinjske mirise koji ostaju od ribe ili luka, možete neutralisati miris kućnih ljubimaca ili miris duvana.

Pročitajte još: ANALIZA PRAŠINE: Prosečno 9.000 različitih mikroorganizama živi u našim domovima

Ova prirodna sredstva su naše bake koristile u borbi protiv neprijatnih mirisa:

Ulje mirte

Na dobitku ste ako u kući imate eterično ulje mirte. Nekoliko kapi sipajte u vodu za pranje pokućstva ili poda – ne samo što će vam poboljšati raspoloženje, već će i negovati drvo. Možete nekoliko kapi da rastvorite u vodi, sipate u flašu sa raspršivačem i isprskate sav pod u kući, posebno parket.

Ovi prirodni osveživači su dosta pristupačniji od onih koje kupujete u radnjama, a isto su efikasni u otklanjanju neprijatnih mirisa!

Pročitajte još: 8 STVARI koje profesionalni organizatori nikada ne bi izbacili iz kuće

Karanfilić

Nenadmašna kombinacija za mirisno osvežavanje prostorija preko zime svakako je pomorandža ili limun u koje je zabodeno nekoliko karanfilića. Mirisaće prijatno, ali ne i previše intenzivno. I ne brinite, plod će se osušiti, ali se neće ubuđati.

Foto: Depozit

Lavanda

Miris iz kuhinje uklonićete pomoću činijice vrele vode sa 2-3 kapi lavandinog ulja. Protiv neprijatnih mirisa i moljaca u ormanu pomažu suvi cvetići lavande, koje ćete spakovati u platnene kesice ili najlon čarape.

Pročitajte još: Ako ga niste kupili, uradite to ODMAH! Tri neobična razloga zbog kojih UVEK MORATE IMATI LIMUN u kući

Šibice

Sa kutijom šibica pored toaleta dobro ste naoružani za borbu sa svim neprijatnim mirisima. Upalite drvce, prođite njime po kupatilu, ugasite ga i udahnite. 

Sveće mogu da posluže kao alternativa!

Pročitajte još: NAJPOPULARNIJI ovogodišnji stil za uređenje kupatila (FOTO)

Limun

Koru isceđenog limuna poređajte po radijatoru ili drugom grejnom telu i po celoj prostoriji raširiće se prijatan miris. Ako imate kamin, koru ubacite u vatru. Limunov sok "leči" vazduh i od duvanskog dima, a mirise crnog i belog luka i farbu lako skida sa prstiju.

Kafa

Ona bukvalno usisava mirise iz okoline – ta osobina čini je idealnim dezodoransom za kuhinju. Dve kašičice mlevene kafe sipajte na tacnu i sve će ponovo zamirisati na sveže. 

Pročitajte još: Očistite kuću sa SOLJU bar jednom mesečno! Dobro je iz više razloga!

Esencija

Razblažite vodom u odnosu 1:3 u odgovarajućoj dubljoj posudi i u zadimljenoj sobi desiće se čudo – miris duvanskog dima će iščileti! Ali ako u kući imate mačku, ovaj metod borbe protiv ustajalog dima nije baš najbolje rešenje, jer mačke ne podnose sirće.

So

So je pravi spasilac u prostorijama s mnogo vlage, kakvo je kupatilo. U činijicu sipajte so i menjajte je na nekoliko dana. I miris crnog luka s ruku brzo nestaje ako ih istrljate solju.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.