Oglas
· · Komentari: 1
obratite pažnju

Spavate na stomaku? Evo šta se tada dešava sa vašim telom

Ako i vi volite da spavate na stomaku trebalo bi da pročitajte najnovija istraživanja medicinskih stručnjaka koja kažu da to i nije najbolja opcija za naše zdravlje.

1605087080_Depositphotos_171603098_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Medicinski stručnjaci jednoglasno se slažu da bi spavanje na stomaku moglo dovesti do raznih kratkoročnih i dugoročnih zdravstvenih problema. Spavanje na stomaku smatra se najmanje zdravim položajem iz niza razloga.

Neurolog, stručnjak za spavanje i medicinski savetnik dr Pietro Luca Rati objašnjava da kratkoročno možete da osetite bol već nakon jedne noći spavanja na stomaku, ali dugoročno to može da dovede i do više ozbiljnih problema.

Pročitajte još: Hladno vam je ili imate visok PRITISAK? Čaj od starih srpskih bobica REŠAVA problem

Prema jednom istraživanju  na stomaku spava oko 16 posto ljudi, dok većina (74%) spava na jednoj od strana.

-Većina problema koji proizilaze iz spavanja na stomaku rezultat su pozicioniranja kičme. Kada ležite na stomaku, kičma gubi svoju prirodnu krivulju i može iskusiti napetost ili naprezanje. Takođe pate i leđni mišići, što dalje prouzokuje bolove u leđim - ističe Pietro.

Foto: Deposit

 - Da biste mogli da dišete ležeći na stomaku, vrat morate da okrenete na jednu stranu. To stvara pritisak i stavlja ga izvan poravnanja s vašom kičmom - kaže Aleks Savi, trener za spavanje.

Rati kaže da spavanje na stomaku  vrši veći pritisak na srce i pluća.

Pročitajte još: Da li prepoznajete simptome? Nekoliko stvari koje treba da znate o GELOTOFOBIJI

Kako da smanjite štetu spavanja na stomaku?

Ako uprkos svim upozorenjima i dalje želite da spavate na stomaku, možete da koristite jastuke kako biste ublažili štetu. Preporučuje se stavljanje jastuka ispod nogu, kako bi se smanjilo prekomerno poravnanje kičme. Lombardo dodaje kako nije loše staviti jastuk ni ispod bokova kako biste držali donji deo leđa u neutralnijem položaju.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas