· · Komentari: 0
NAUČNA ISTRAŽIVANJA

Stručnjaci otkrivanju: Evo zbog čega su penisi sve manji

Penisi su vremenom počeli da bivaju sve manju, a razloge je objasnila doktorka Šana Svon

1616759114_penisi.jpg
Foto: Despositos

U svom istraživanju, ona je sitakla, da je glavni razlog malih muških polnih organa - zagađenje.

Pročitajte još: OPREZ: Sedenje prekrštenih nogu može da izazove ozbiljne probleme

Doktorica je otkrila da hemikalije nazvane ftalati uzrokuju rađanje dece sa oštećenim genitalijama. Penisi se smanjuju, a genitalije postaju nepravilno oblikovane zbog zagađenja, upozorila je Šana Svom.

Foto: despositos

Čovečanstvo se suočava sa "egzistencijalnom krizom" u stopama plodnosti kao rezultat ftalata, hemikalije koja se koristi u proizvodnji plastike, a koja direktno utiče na endokrini sastav koji proizvodi hormone. Kao rezultat ovog zagađenja, sve veći broj beba rađa se s malim penisima.

Istraživanjeje započela ispitivanjem ftalatnog sindroma, nečega što je primećeno na pacovima koji su pokazali da će se fetusi, kada su izloženi hemikalijama, verovatno roditi sa skupljenim genitalijama.

Otkrila je i da su muške bebe koje su bile izložene ftalatima u maternici imale kraću anogenitalnu udaljenost - nešto što je u korelaciji sa volumenom penisa. Hemikalija se industrijski koristi za stvaranje fleksibilnije plastike, ali doktorka kaže da se prenosi i u igračke i hranu, a potom šteti ljudskom razvoju. Ftalati oponašaju hormon estrogen i na taj način remete prirodnu proizvodnju hormona u ljudskom telu, što su naučnici povezali sa uplitanjem u polni razvoj beba i ponašanjem odraslih.

Jedno istraživanje koje je objavljeno 2017. godine pokazalo je da je nivo  sperme kod muškaraca u zapadnim zemljama pala za više od 50% tokom proteklih četiti decenije, nakon ispitivanja 185 studija u kojima je učestvovalo blizu 45.000 zdravih muškaraca.

Pročitajte još: Zašto se češete dok ste pod stresom? Istraživači otkrili razlog

Doktorka Svon veruje da stopa brzo opadajuće plodnosti znači da većina muškaraca do 2045. neće moći proizvede spemu koja može da se održi.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.