Oglas
· · Komentari: 0
ANENIJA

U proleće jedite što više ZELJA: Mnogo vitamina i malo kalorija

Bitan deo prolećne ishrane je i zelje.

1617012329_Depositphotos_156660782_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Dokazano je da ovaj zeleniš pozitivno utiče na srce, raspoloženje, imunitet, stvaranje crvenih krvnih zrnaca, čuva kosti i mišiće.

Pročitajte još: Podiže imunitet i smanjuje šećer u krvi: Ova biljka koristi se vekovima u tradicionalnoj medicini, a ima brojne zdravstvene benefite

Ne tako davno zelje je uz koprivu tretirano kao "hrana za siromašne", ali to definitivno nije istina, jer ovo povrće obiluje hranljivim sastojcima.

Smiruje nerve
Ishrana bogata zeljem smiruje nerve, aktivira moždane procese, otklanja nemir i nervozu, snižava holesterol, pomaže kod reume i upale vena.

Zelje se posebno preporučuje dojiljama, ali i onima koji vole neku čašćicu alkohola više.

Sveže listove zelja koristite za opekotine

Sveže listove zelja moguće je koristiti u slučaju blagih opekotina, drugih upala i infekcija na koži, svraba i uboda insekata.

Dijeta zeljem ne goji, ima malo kalorija i mnogo vitamina

S obzirom na to da ne goji, nutricionisti ga preporučuju svima koji drže dijetu. Iako ima malo kalorija, ovo zeleno povrće sadrži mnogo vitamina, pre svega vitamina C i obilje minerala (gvožđa, kalijuma, fosfora, kalcijuma).

Pri odabiru zelja važno je da se zna da je mlado zelje mnogo ukusnije nego starije, koje pod uticajem sunca dobija gorčinu. Kada berete divlje zelje, birajte neoštećene unutrašnje listove, a pre upotrebe ih dobro operite pod mlazom vode.

Pročitajte još: Zašto je dobro da pijemo NAPITAK OD CELERA?

Iako je veoma korisno za zdravlje, zelje može da prouzrokuje probleme kod osoba sklonih kamencu u bubrezima ili žučnoj kesi.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas