· · Komentari: 0
pažnja

Umor, kardiovaskularni problemi, rad mozga... Gvožđe je neophodno: Kako da prepoznate njegov nedostatak?

Gvožđe je jako važan mineral koji ljudskom telu treba iz mnogo razloga.

1611218292_Depositphotos_182637912_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Kod mnogih ljudi, a naročito kod trudnica, anemija je postala vrlo česta pojava. Nedostatak gvožđa može dovesti do ozbiljnih promena u organizmu, te je neophodno unositi ga u dovoljnim količinama.

Pročitajte još: Volite da gledate TV? Bolnim zglobovima pomaže samo jedna LAKA aktivnost

Otkrivamo zašto telu treba gvožđe, koji su znakovi nedostatka gvožđa i kojom hranom ga možemo nadoknaditi.

Telu je potrebno gvožđe da bi normalno funkcionisalo

-Gvožđe je presudno, jer je ključna komponenta crvenih krvnih zrnaca i, ako u telu ima malo gvožđa, smanjiće se kapacitet prenosa kiseonika - kaže nutricionista Julijana Hever.

To može dovesti do letargije, povećanog rizika od infekcije i problema s kardiovaskularnim sistemom

Nedostatak gvožđa je najčešći kod žena

Anemija je uobičajena kod žena, pogotovo u godinama kad su trudne i kada doje. Zapravo, ljudima širom sveta najčešće on nedostaje, a to pogađa oko milijardu ljudi. Žene između 19 i 50 godina treba da unose 18 mg gvožđa svaki dan, a trudnicama je potrebno i više.

Foto: Deposit

Pročitajte još: Vitaminska bomba koja topi celulit

Gvožđe je važno jer doprinosi prenošenju kiseonika u mišiće i mozak.

Postoje dve vrste gvožđa 

Najbolji izvori gvožđa je heme gvožđe, koje se nalazi samo u proizvodima životinjskog porekla: mesu i ribama. Nehem gvožđe koje nalazimo u biljnim i životinjskim proizvodima kao što su lisnato povrće, pasulj, obogaćene žitarice, žumance i suvo voću - ono se teže razgrađuje u telu.

Nedostatak gvožđa je važno što pre nadoknaditi
Iako je obično blag, umor je povezan s nedostatkom gvožđa, a to može poremetiti vaš rad i privatni život. Može prouzrokovati gubitak kose i bledu kožu. Ako se ozbiljnija anemija ne leči, može rezultirati srčanim problemima, aritmijama i problemima u trudnoći.

Uzimajte zajedno s C vitaminom

- Telo mnogo lakše apsorbuje gvožđe ukoliko se jede sa hranom koja je dobar izvor C vitamina. Na primer, probajte da jedete humus s limunovim sokom (humus je pun gvožđa, a limunov sok pun vitamina C), zeleni smuti (lisnato povrće pomešano s voćem), ili čili s umakom od rajčice i pasuljem - kaže nutricionista Hever.

Pročitajte još: Evo zbog čega treba da jedete BADEM

Izbegavajte da pijete ove napitke s hranom bogatom gvožđem

Predlog je da se kafa pije što manje ili da je zamenite čajem. Zašto? Zato što kafa regeneriše veoma malu količinu gvožđa u poređenju sa čajem i ostalim napicima.

Simtomi nedostatka gvožđa u organizmu:

  •  Uvek ste umorni
  • Često imate glavobolje
  • Teško vam je da vežbate
  • Osećate se malaksalo i bezvoljno
  • Imate poremećaj koncentracije

Pročitajte još: Mnogima su jutra nezamisliva bez KAFE, ali kako je piti na ZDRAV NAČIN?

Hrana najbogatija gvožđem:

  • pasulj
  • seme heljde
  • losos
  • brokoli
  • nemasna govedina
  • ćureća prsa
  • žumance

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.