· · Komentari: 0
EGIPAT

Da li je NEFERTITI PREVARA STOLEĆA? Pet neporecivih DOKAZA to tvrdi!

Da li je moguće da je bista najlepše žene Starog veka napravljena pre sto godina i to u čast pruskog princa Johana Georga?

1603375311_DWDocumentary.PNG
Foto: Youtube/ screenshot DW Documentary

Datum koji je zauvek promenio arheologiju je 6. decembra 1912. godine. Tog dana je u Amarni, južno od Kaira, čuveni nemački arheolog Ludvig fon Šaht u pronašao bistu Nefertiti.

Bista najlepše egipatske kraljice je bila u odlično sačuvana i, na iznenađenje svih, prelepo oslikana. Danas se Nefertiti bista nalazi se "Nojes" berlinskom muzeju koji godišnje poseti milion ljudi.

Pročitajte još: Bio je OMILJEN SRPSKI VLADAR: Despot Stefan je SPAVAO OKOVAN i noću ŠETAO po selu, a razlog se i danas PREPRIČAVA (FOTO)

NJeno ime znači "lepotica je stigla", a bista i dokazuje da je bila vanserijski lepa žena. Toliko lepa, da njeno lice "komunicira" i sa današnjim idealom lepote.

Ludvig Foto: Youtube/ screenshot Unscripted

- Proporcije lica su savršene, pomalo je androgina što je neuporedivo zavodljivije nego da je skroz nežna i ženstvena -  Vasil Dobroev, egiptologist.

Niko ne zna ko je ona!

Niko ne zna tačno poreklo Nefertiti, osim da je rođena u Tebi, ali se o njenom suprugu sve zna. Ehnaton je bio legenadar faraon 18. dinastije koji je pokušao da ukine mnogobožačku religiju i Egipćanima predstavi jednog boga. Izgradio je potpuno novu prestonicu - u Amarni.

Pročitajte još: Kada je PUTIN seo na OVU STOLICU svi su znali da će biti prvi čovek RUSIJE (FOTO)

Skulpture i biste Ehnatona i uvek pored njega Nefertiti mogu se videti na mnogim mestima. Pretpostavlja se da ga je Nefertitina nasledila i lično bila faraon nekoliko godina. U svakom slučaju, njih je nasledio najlepši egipatski dečak Tutankamon, a Amarna je predata zaboravu.

Našao je bistu, ali ne i mumiju!

Do danas je ostala velika enigma kako je moguće da je nemački arheolog uspeo da pronađe bistu, ali ne i njen grob i mumiju. Tačnije, pored njene savršene biste pronađena je i glava supruga Ehnatona, isklesana u kamenu i to veoma loše.

Slučajnost?
Upravo tog dana kada je pronađena bista, arheološko nalazište je posetio pruski princ Johan Georg.

Pročitaje još: Zašto dajemo POKOJNIKU 40 dana? Fantomski DNK dokazuje POREKLO čoveka koje će mnoge UPLAŠITI

Čitav vek se oko njenog porekla vodi polemika, poput one da li je to, zaista, žena, jer je lice savršeno proporcionalno. Da li je uopšte tako izgledala ili su je umetnici ulepšali? Od skoro se pojavila nova kontraverza oko njenog imena - Nefertitina bista je prevara veka!

Gde je oko? Foto: Youtube/ screenshot DW Documentary

Za početak, sumnjivo je što je uz njenu gipsanu bistu pronađena loša, kamena bista Ehnatona. Kako je moguće da je samo na njenoj bisti ostala boja?

Zašto je od gipsa? Kad su do savršenstva doveli rad na kamenu!

- Zašto je bista prekrivena gipsom? To je nečuveno za egipatske umetnike koji su bili vrhunski majstori kamena koji je večan materijal. Nikada faraonovu bistu ne bi radili u jeftinom gipsu - Šon Grinholš, iskusni falsifikator koji je 2007. godine osuđen da je Britiš muuzeju prodao kopiju.

Pročitajte još: Po naređenju tajnih sila CAR je ŽRTVOVAN: Crkva tvrdi da su ROMANOVI ubijeni na RITUALAN NAČIN

Falsifikator Šon Foto: Youtube/ screenshot Smithsonian Channel

Drugi problem je zašto Nefertita ima samo jedno, desno oko? Ispitivanja su pokazala da je oko  staro i originalno, a levo nedostaje. Grinholš je uveren da je namerno stavljeno samo jedno, jer drugo nisu imalil.

Da je postojalo drugo oko moglo je samo da ispadne na mestu gde je bista pronađena. Za Egipćane su oči duša, bio bi nečuveni bezorbazluk da su faraonovu suprugu napravi bez oka.

Namerno su oštećene uši, da je pala bio bi nos!

- Krunski dokaz su oštećene uši i kobra na kapi, jer je to urađeno namerno, jer da je bista pala otpali bi nos i obrazi, kao kod svih ostalih - ističe Grinholš.

Pročitajte još: DVE godine su putovali do SRBIJE, a kada je došla CRVENA ARMIJA uništili su OFICIRSKE uniforme (FOTO/VIDEO)

Ovaj iskusni falsifikator smatra da je prevara urađena loše, jer je odabran Amarna period. Tada su egiopatski skulptori posao doveli do savršenstva. Tadašnje skulpture su najlepše, najređe i najskuplje među kolekcionarima. Zbog toga nema šanse da je bista urađena od gipsa.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.