· · Komentari: 1
NEOTKRIVENO

Dva DOKAZA o TUNELU ispod Petrovaradinske tvrđave postoje: Nalaze se u BEČU i na TITANIKU (FOTO)

Priča o tunelu ispod Dunava stara je decenijama, ali vaskrsava samo u retkim krugovima.

1598963549_PetorvaradinSKracen.png
Foto: V. D.

Veliki znak pitanja stavlja se iznad Petrovaradinske tvrđave, o kojoj su se oduvek ispredale maštovite misterije, a zbog koje je podzemni lavirint navodno i nastao.

Pročitajte još: Crnoj mački odseku rep ili se nađe zmijska košuljica: Baba SINĐA kod Negotina baca čini i skida magiju (Foto)

Tajni prolaz Foto: V. D.

Na zvaničnim mapama, tunel ne postoji. Kartografi su upisali samo 16 kilometara dugačke podzemne vojne galerije, a podvodna građevina ostala je da lebdi između mita i istine.

Poslednji put su kroz tunel prošli 1913. godine.

Vojislav Dević, arhitekta, kartograf i urbanista iz Novog Sada tvrdi da tunel ispod Dunava postoji i uverava nas da će nastaviti podvodna istraživanja kako bi dokazao da je to više od legende. Seća se da je o tunelu prvi put čuo 1963. godine, kada mu je rođaka Drenka Bogojevac ispričala da je poslednji put tuda prošao jedan bračni par, 1913. godine.

Ulaz u tunel je bio kod kripte crkve Svetog Juraja.

- Tunel je već tada propuštao vodu, posle čega je verovatno potopljen. Moja baba-tetka me je odvela na tvrđavu i pokazala mi da se ulaz u podvodni lavirint nalazio kod kripte Crkve Svetog Jurja, pored stepeništa, a izlaz kod Crkve Svetog Jana Nepomuka, koja je srušena 30-ih godina prošlog veka.

Brukšanac
- Brukšanac je bilo malo utvrđenje koje je služilo za odbranu tvrđave, a snabdevali su se kroz tunel. Znamo koliko je Petrovaradinska tvrđava bila važna za odbranu Habzburškog carstva. To je bila najveća investicija Austrougara u drugoj polovini 18. veka i druga najveća tvrđava u Evropi. Za odbranu je nastala mreža tajnih tunela - kaže arhitekta.

Pročitajte još: Stari Egipćani su pronašli ekološku boju koja HLADI zgrade, a mi je svakodnevno koristimo kao ŠMINKU

Dević je sa ekipom profesora dr Toše Ninkova, geodete, organizovao podvodnu plovidbu Dunavom i sonarom krenuo u istraživačke pohode. Podzemna građevina stvarno postoji i prave 3D model.

General je dobio naređenje da zazida ulaze u tunel.

Dević veruje da je na kraju Prvog svetskog rata poslednji general Austrougarske dobio naređenje da zazida sve ulaze i izlaze tunela, pre nego što će u objekat ući srpska vojska.

Karađorđe, Tito...
Još u vreme Napoleonovih ratova svo zlato preneto je i sačuvano u tvrđavi. Najpoznatiji zatvorenici bili su Karađorđe, Vasa Pelagić i Tito. Geostrateški je zamišljena kao bedem hrišćanstva.
Postoje dva papira kao dokaz: jedan je potonuo na Titaniku, a drugi je u Beču!

- Tunel dugačak oko 30 kilometara sigurno nije nestao, nije ga odneo Dunav. Postojala su dva papira kao dokaz. Jedan je potonuo sa Titanikom, jer je bio spakovan za neku izložbu, a drugi se nalazi u bečkom arhivu i sasvim je logično što Austrijanci neće da ga predaju, jer još nisu preboleli poraz u ratu i računaju da bi mogli da se vrate, isto kao što Srbi nameravaju da se vrate na Kosovo - kaže arhitekta.

Prvorazredna turistička atrakcija!

Velika je šteta što ne postoji nacionalni interes da se istraži i potvrdi priča o podzemnom tunelu.

Pročitajte još: U ovom gradiću čim padne kiša svi BEŽE iz polja, jer tamo kamenje RASTE!

- Zamislite kada bismo uspeli da ga lociramo, ispumpamo vodu, uradimo izolaciju, uvedemo svetla i ventilatore... Pa imali bismo fenomenalnu turističku atrakciju ispod Dunava, koji je kroz istoriju uvek imao zanimljivu priču.  - poručuje Dević.
 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.