· · Komentari: 0
SUDBINE

Najbizarniji NADGROBNI SPOMENICI SRBIJE: MILORAD u uniformi, MILAN u nošnji, MLAĐAN pored pasa, a BOGOSAV u BUNARU (FOTO)

Kraj Rekovca se nalazi seelo u kojem su podignuti najzanimljiviji nadgrobni spomenici.

1596624369_RekovacIlic-omasio-godinu-smrti-za-manje-od-pola-godineZ.Gligorijevic.JPG
Mlađanov spomenik pored Brke, Miška i Crnog Foto: Z. Gligorijević

U selu Siljevac, kod Rekovca, znatiželju bude zanimljivi spomenici na jednoj livadi. Posebno je čudan spomenik Bogoslavu Petroviću.

Pročitajte još: RAJ ZA SRBE! Ako OVDE letujete dobijate besplatne ležaljke, suncobrane i peškire, a DVOJE DECE NE PLAĆA NIŠTA

Pročitajte još: Najvažniji posle TITA: Ranković je ZAPLAKAO samo 6. novembra, a onda je na red došao SLOBA MILOŠEVIĆ

Milorad u uniformi

Podignut je Bogosavu Petroviću koji, kako je uklesano na spomeniku, "pogibe u ovom bunaru 1925. godine, na 15 metara, koga zemlja zatrpa kad poče bunar da zida. I kad ga zatrpa zemlja, šest sati je govorio. I tada ne moga niko da ga spasi. I tu osta da namučenu dušu i telo celog veka provede u bunaru".

Šest sati je bio živ zatrpan, zemlja ga je vukla

- Radnici koji su sa Bogosavom kopali bunar pričali su da, kad god bi iskopali zemlju i dovukli nesrećnika do pola bunara, zemlja bi ga povukla nazad i ponovo zatrpala - priča Javorka Pantić (87) iz Siljevice.

Bogoljub je bio mlad i svirao je harmoniku.
Baka Javorka Foto: Z. G.

Šest sati je bio živ zatrpan dok nije ispustio dušu. Imao je kćerku, ali njegova kuća ostala je pusta.

Spomenik Bogoljubu Petroviću izaziva jezu, jer je na njegovom vrhu čovek koji svira harmoniku, a pored dva anđela.

Pročitajte još: Patrijarh se sledio kada je video kako kralj Aleksandar vuče konopac MRTVAČKOG ZVONA: Bilo mu je jasno šta sledi

- Bogoljub je umro mlad, bio je sakat, svirao je harmoniku - objašnjava baka Javorka.

Milorad je tražio spomenik u vojničkom odelu sa puškom, a Milan u narodnoj nošnji.

Kraj njega je spomenik Miloradu Nikoliću, gde je prikazan u vojničkom odelu sa puškom, nožem i fišeklijama za pojasom i šajkačom na glavi. Iznad je usklesan anđeo. U blizini "okamenjen" Milan Milošević u narodnoj nošnji, koga čuvaju anđeli. Pažnju privlači još nekoliko sličnih spomenika sa velikom petokrakom na vrhu.

Selo sa spomenicima
Mlađan je za života digao spomenik sebi, maci Brki, kao i psima Mišku i Crnom

Među novijim spomenicima najzanimljiviji je onaj koji je sebi za života, ali i svojim psima Mišku i Crnom i svojoj maci Brki, podigao Mlađan Ilić. Na spomeniku koji je podigao sebi, Mlađan je uklesao: "Sudbina je bila surova".

Pročitajte još: Skinuta oznaka POVERLJIVO! Objavljen tajni plan Britanaca koji se tiče HITLERA

Najzanimljivije je da je uklesao i godinu svoje smrti. Omašio je za manje od pola godine. Na drugom spomeniku uklesani su njegovi ljubimci, a iznad njih Mlađanovo oko iz kojeg kaplje suza kao da bdi nad životinjama koje je voleo više nego svoje najmilije.

Milan u narodnoj nošnji
Uklesao je i godinu smrti. Omašio je 6 meseci.

- Mlađan je stalno pričao kada će da umre i kako. Nisam čačkala da saznam detalje, jer sam ga mnogo volela i nije mi bilo drago kad god bi počeo da priča o tome. Znam samo da je u porodici nešto puklo i da je svako otišao na svoju stranu - seća se Javorka.

Spomenik psima je podigao posle reči: Šta će ti pare, nemaš ni kučeta ...

Nije se oženio, a bio je školovan. Radio je kao inženjer u kragujevačkoj "Zastavi". Kad god bi prodavali naše topove, išao bi u strane zemlje da obučava ljude kako se koriste.

Pročitajte još: Svake godine na Svetog Iliju u dvorcu u Kapetanovu pojavljuje se SENKA PLAVOKOSE ŽENE, a u pozadini se čuje RIKA (FOTO)

Rođacima je davao i kapom i šakom. Pitao jednom kada će da mu vrate njegove pare, a oni su mu odgovorili: "Šta će ti kad nemaš ni kučeta, ni mačeta?!" Kad su mu to rekli, on je podigao spomenik svojim psima i mački koje je svuda vodao sa sobom. I otišao da živi u Kragujevac, gde je imao kuću.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.