Oglas
· · Komentari: 0
kanibalizam

Jeziva sudbina izgubljene posade: Jeli su jedni druge iz očaja, a led im je sačuvao užasnuta lica! (FOTO/VIDEO)

Hrabra ekspedicija, sa tragičnim krajem, i posle skoro dva veka izaziva jezu.

1625046504_ship-3401500_1920.jpg
FOTO: Piksabej
Oglas

Džon Torington i druge mumije ekspedicije Franklin i dalje ostaju podsetnici na to izgubljeno putovanje na Arktik 1845. godine, kada su mornari kanibalizovali svoje članove posade u poslednjim, očajnim danima.

Pročitajte još: Partizani streljali brata MEŠE SELIMOVIĆA zbog "krađe": A da su znali zašto je to uradio, umrli bi od stida! (FOTO)

Godine 1845. dva broda u kojima su bila 134 čoveka isplovila su iz Engleske u potrazi za Severozapadnim prolazom - ali se više nisu vratila.

Na kostima su bili tragovi i znakovi koji su sugerisali da su preživeli članovi Frenklinove posade jeli svoje preminule saputnike.

Poznato kao izgubljena Franklin ekspedicija, ovo tragično putovanje završilo se brodolomom koji nije ostavio preživele. Ostale su samo mumije ekspedicije Franklin, sačuvane više od 140 godina u ledu, koje pripadaju članovima posade poput Džona Toringtona. Otkako su ova tela prvi put zvanično pronađena 1980-ih, njihova zaleđena lica prikazala su sav užas ovog osuđenog putovanja.

Pročitajte još: Život prave ANANDI je poput serije: Roditelji su je prisilno udali kada je imala devet godina, a evo ko ju je izvukao iz blata! (FOTO)

Plovidba
Brodovi su isplovili pod zapovedništvom Džona Frenklina, opremljeni zalihama hrane za tri godine i modernom opremom. Nakon što su se brodovi zaglavili u naslagama leda, kapetan je zajedno sa posadom izašao na obalu u potrazi za naseljem ili drugim brodom kojem bi mogli da signaliziraju za pomoć. Više ih niko nije video žive nakon tog iskrcavanja.

Analiza smrznutih tela istraživačima je otkrila glad, trovanje olovom i kanibalizam koji su doveli do smrti posade. Dalje, dok su Džon Torington i druge mumije Franklin ekspedicije dugo bili jedini ostaci putovanja, nova otkrića su sada bacila više svetla na događaje sa ukletog putovanja.

Dva broda Franklin ekspedicije, Erebus i Teror, otkrivena su 2014. godine, odnosno 2016. godine. Godine 2019. dronovi kanadskog arheološkog tima prvi put su istražili olupinu Terora, pružajući nam pogled izbliza na jezive ostatke.

Ko je bio Džon Torington?

Džon Torington (1825-1846) bio je podoficir Kraljevske mornarice koji je 1845. godine dodeljen  Franklin Ekpediciji. Džon Torington je umro 7 meseci nakon otpočinjanja ekspedicije i sahranjen na ostrvu u Kanadi. NJegov jedva raspadnut leš šokirao je naučnike koji su ekshumirali telo, 1984. godine Torington je bio savršeno očuvan i oči su mu bile otvorene, gledajući pravo u naučnike.

Pročitajte još: Madam HELENA BLAVACKI: Neobična žena, tajanstvenih sposobnosti, od koje je učio i Ajnštajn! (FOTO)

Naučnici su zaključili da je konzervirana hrana glavni izvor olova i glavni faktor u padu zdravlja Toringtona i posade.

Pronalazak Toringtonovog groba

Na zahtev supruge Sir Frenklina, Kraljevska mornarica poslala je grupe za pretragu da saznaju šta se dogodilo sa posadom ekspedicije. 1850. godine grupa za potragu otkrila je kamenu kolibu, zarđale limenke sa hranom i tri groba na ostrvu Biči. U grobovima su se nalazili posmrtni ostaci Džona Toringtona i dvojice njegovih članova posade, Vilijama Brejna i Džona Hartnela. Kanadske vlasti su 1974. godine ponovo otkrile grobove koji su započeli period naučnih studija na ostrvu Biči.

Natpis na grobu
Na grobu Džona Toringtona je ostalo zapisano: Sveto u spomen na Džona Toringtona koji je napustio ovaj svet 1. januara 1846. godine na brodu NJ.K.V. Teror, u 20-oj godini života.


Šta se dogodilo sa Džonom Toringtonm?

Godine 1984., uz pristanak Toringtonovih potomaka u Engleskoj, posada koju je predvodio arheolog Oven Biti započeo je svoj rad na Toringtonovom grobu. Kopali su 1,5 metara duboko u zaleđenu zemlju da bi došli do kovčega. Otvorivši kovčeg, zapanjilo ih je koliko je dobro telo sačuvano.

Dalje naučne studije sugerisale su da je Džon Torington bio veoma bolestan i da je u trenutku smrti imao samo 38,5 kilograma. NJegov uzrok smrti utvrđen je kao upala pluća. Štaviše, toksikološki testovi pokazali su visok nivo olova u Toringtonovoj kosi i noktima. Naučnici su zaključili da je konzervirana hrana glavni izvor olova i glavni faktor u padu zdravlja Toringtona i posade. Nakon ispitivanja limenki koje je koristila Franklinova ekspedicija, naučnici su shvatili da su poklopci limenki slabo zalemljeni olovom što je možda dovodilo hranu u direktan kontakt sa olovom.

Pročitajte još: Hiljade devojaka ljubi njegov grob, a neke su otišle toliko daleko da glume seksualne odnose sa statuom! (FOTO/VIDEO)

Izgladnjivanje i kanibalizam

LJudske kosti su naknadno pronađene na ostrvu King Džejms. Takođe su sadržali visok nivo olova. Smatra se da su to kosti Toringtonovih kolega iz posade. Analizom kostiju, posada Ovena Bitija otkrila je jezivu činjenicu o Frenklinovoj ekspediciji. Na kostima su bili tragovi i znakovi koji su sugerisali da su preživeli članovi Frenklinove posade jeli svoje preminule saputnike. Hladno vreme, izgladnjivanje i bolesti, pogoršani izlaganjem visokom nivou olova, ubili su sve članove ekipe Frenklin Eksedicije.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU
 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas