· · Komentari: 0

DOPUŠTAM SVOJOJ DECI DA IDU BOSI, PIJU KAFU I JEDU PESAK: Majka četvoro dece, otkriva svoj nesvakidašnji pristup roditeljstvu (FOTO)

Mlada majka opisuje kako ona i muž odgajaju svoju decu, i nazivaju to 'porodicom iz slobodnog uzgoja'

1668932966_PORODICA.png
Foto: Printscreen Facebook/ Mara Doemland

Mara Doumland (29) majka je četvoro dece, koja se definitivno ne uklapa u društvene standarde. Kada je detaljno opisala svoj stil roditeljstva, u kome deca žive bez ograničavanja, mnogi su ga nazvali i 'porodica iz slobodnog uzgoja'!

Ova mama koja živi u Teksasu sa decom: Emom (9), Marfijem (7), Riplijem (5) i Indi (2), i suprugom Kristoferom Maretom (36), kaže da je svoje prvo dete dobila kada je imala samo 19 godina. i nakon što je postala mama tako mlada, želela je da bude slobodna u uzgoju svoje dece.

Foto: Printscreen Facebook/ Mara Doemland

Kako je došlo do ovog načina u podizanju dece, Mara objašnjava: ''Kada sam postala mama sa samo 19, i rodila Emu, bila sam očajna i nisam imla strpljenja ''.

Pričitajte još: ZBUNJUJUĆE: Devojka otkriva da je 3 godine STARIJA od svoje SESTRE BLIZNAKINJE - Kako je to moguće? (FOTO/VIDEO)

A onda se njen stil vaspitanja promenio. Mara priznaje da dopušta svojoj deci da trče naokolo bosi, da piju kafu, sami se šišaju, jedu pesak, i kupaju se u barama napolju.
Ona kaže da ne želi da odgaja decu na način da ih ograničava, čak naprotiv- ona podstiče decu da izadju napolje da se igraju kada pada kiša. Ne odredjuje im šta da jedu, ali da deca obično biraju da jedu voće i povrće sama.
Nasuprot većini roditelja, koji se vode da pravila moraju da postoje, Mara je izjavila: ''Ne žeim da imaju negativan donos prema hrani. Postaram se da je sva hrana dostupna, što ne kategorizuje odredjenu hranu kao 'posebnu' ili poslasticu'.''
Takodje dopušta da deca piju kafu, ukoliko žele, iako naglašava da je ne piju baš kao odrasli.
'Ne piju espreso po ceo dan', šalila se ova mama.

Foto: Printscreen Facebook/ Mara Doemland

Mara i njen muž dopuštaju deci da sama izraze svoju individualnost, jer veruju u potpunu slobodu 'od malih nogu'.
''Ema želi da ima obrijanu glavu, i nosi samo crnu odeću par brojeva veću, u ovom momentu'', kaže ona, i dodaje:  ''Ukoliko to žele, dečaciam dopuštamo da nose roze i haljine''.
Takodje, ne nadziru striktno svoju decu kada se igraju napolju, navodeći da deca stalno stavljaju nešto u ust , i da ih oni u tome ne sprečavaju, jer kako kažu, ako probaju sama pesak- videće da nije nekog posebnog ukusa: ''Više žeimo da da sami uče, nego da budu strašljivi i uplašeni svega''.

Pročitajte još: Pravilo od DVA MINUTA može da poveća produktivnost: Idealno za dan kada ste u žurbi

Ono što je zanimljivo još, je da oni ne 'prisiljavaju' svoju decu da dele, i govori kako je bitno za njih da imaju vreme za sebe ukoliko to žele.''Naučili smo ih frazama- 'daj mi malo slobodnog prostora'. Kao odrasli mi ne želimo uvek da delimo stvari, pa ne teramo ni njih da to rade ako ne žele.'', kažu ovi roditelji.

Foto: Printscreen Facebook/ Mara Doemland

 Zanimljivo će biti videti kako će ova deca izrasti, i da li će ovaj nesvakidašnji način vaspitanja, biti učinkovit za njih kao individue i kao deo društva, u kome ipak i dalje vladaju drugačije norme.

Pročitajte još: Šta raditi kada vam ide KRV IZ NOSA? Da li znate koja je pravilna pozicija?

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.