Oglas
· · Komentari: 0
SVE O NAŠEM GENIJU

GADILI MU SE ŽENSKI BISERI, UVEK NOSIO BELE RUKAVICE: Neverovatne stvari koje niste znali o Nikoli Tesli

Najveći genije svih vremena, koji je došao do mnogobrojnih poznatih otkrića i čije eksperimente mnogi naučnici i dan danas istražuju, imao je i malo komičnu stranu!

1647173634_nikola-tesla-gbb1fc22e5_640.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Nikola Tesla rođen je oko ponoći, između 9. i 10. jula 1856. godine tokom žestoke grmljavine. Prema porodičnoj legendi, na polovini porođaja, babica je grčila ruke i proglasila munju lošim predznakom. Ovo dete će biti dete tame, rekla je, na šta je njegova majka odgovorila: „Ne. On će biti dete svetlosti.” 

Pročitajte još: MISTERIJE BEOGRADA: Činjenice o našem glavnom gradu koje sigurno niste znali!

Život Nikole Tesle je i dalje misterija, a o tome koliko je on bio napredan za vreme u kojem je živeo, svedoči i to da njegova istraživanja i dan danas naučnici ne mogu da shvate. Pored brojnih otkrića. pričao je i o otkrićima koja će se kasnije pojaviti, a koja nije stigao da razradi tokom svog života. 

 

Ali, Nikola Tesla imao je i svoju "luckastu stranu". 

 

Ženski biseri su mu se gadili

Tesla nije mogao da podnese pogled na bisere, do te mere da je odbijao da razgovara sa ženama koje ih nose. Kada je njegova sekretarica nosila biserni nakit, poslao ju je kući na dan. Niko ne zna zašto je imao takvu averziju, ali Tesla je imao veoma poseban osećaj za stil i estetiku, rekao je Karlson, i verovao je da čovek mora da izgleda uspešno, da bi bio uspešan. Nosio je bele rukavice na večeri svake večeri i ponosio se time što je „sjajan garderober“.

Ježio se na bakterije i nečistoću 

Tesla je bio poznat i po preteranim higijenskim navikama. NJegova želja da izbegne bakterije počela je nakon što je jedva preživeo koleru kada je bio tinejdžer. Međutim, to je postajalo sve opsesivnije kako je stario. Pored toga što se plašio bacila, čak nije voleo ni ideju da se kosa dodiruje. Danas bi mogla njegova manija da se nazove i opsesivno kompulsivnim poremećajem. Možda je i zbog preterane kontrole higijene imao problem intimnog zbližavanja sa ženama, te se nikada nije ženio. 

Spavanje je smatrao gubljenjem vremena

Pronalazač Nikola Tesla nikada nije spavao duže od dva sata dnevno. Tesla je verovao da može da uradi više u toku dana sa ograničenim rasporedom spavanja. Telsa je pratio Uberman ciklus spavanja i tvrdio je da nikada ne spava duže od dva sata dnevno i navodno je jednom radio 84 sata u laboratoriji bez odmora ili sna.

Kako god bilo, verovatno su mu njegova ubeđenja i navike pomogle da bude jeadan od najboljih naučnika svih vremena. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas