Oglas
· · Komentari: 0
zanimljivosti

Turbulentna PROŠLOST poznate kućice na Drini: Evo kako je uopšte dospela tu

Kućica na sred reke Drine koja je smeštena na usamljenoj steni, krasila je naslovne strane mnogih časopisa, ali o njenoj turbulentnoj prošlosti gotovo ništa nije poznato.

1646906157_river-g89ad2b7db_640.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Ovaj neverovatan i nesvakidašnji prizor kućice na sred reke Drine postao je popularan, kako među našim, tako i među stranim državljanima. Posebnu pažnju je dobila kada je Nacionalna Geografija objavila tekst o ovoj čudesnoj kućici. Gotovo niko ne može da prođe kroz Bajinu Baštu, a da ne zastane i fotografiše ovaj neverovatan prizor.

Pročitajte još: Misterija Stounhendža je KONAČNO REŠENA - stručnjaci uspeli da otkriju čemu je služio (FOTO)

Kako je kućica uopšte dospela tu?

Kućica je nastala veoma spontanto, a daleke 1986. godine se rodila ideja za ovakav projekat. Grupa lokalnih dečaka želeli su da naprave svoje mesto za druženje na toj steni koja je virila iz reke. Kako je bilo vrlo toplo tokom letnjih dana, želeli su da naprave nadstrešnicu kako bi se zaštitili od sunca. Od obližnje šupe sakupljali su daske i donosili do stene gde su amaterski sagradili svoj zaklon od sunca. 

Nabujala reka je te jeseni odnela sve daske, ali ideja je rođena, te su nestrpljivo čekali sledeće leto da sagrade bolju kućicu. Tako da narednog leta, 1969. godine, izgrašena je prva prava kućica na toj steni. Materijali su donošeni čamcima i konstrukcija je trajala čitavo leto, te je tada nastala kućica na Drini koja je traja i dan danas. 

Međutim, svojim promenljivim vodostajima, reka Drina je plavila i rušila kućicu više puta. Uporni meštani su je uvek popravljali i pravili novu iznova i iznova. Posle više rušenja kućice, odlučeno je da se izliju dve betonske grede kako bi se napravila čvrsta osnova za postavljanje ovog drvenog objekta. 

Međutim, nakon velike poplave 2010. godine, Drina je opet skinula celu kuću sa stene, međutim ponovo je bila vraćena i od tada je ova kuća ukras reke Drine i prepoznatljiv simbol ove regije.

Svetska prepoznatljivost

Svetska prepoznatiljivost Pored toga što je Nacionalna Geografija posvetila ceo članak kućici na Drini, njihova slika sa ovim divnim prizorom bila je proglašena za fotografiju meseca avgusta, 2012. godine. Engleski Dejli Mejl, posvetio je članak ovoj divnoj kućici, sa velikim oduševljenjem, kako je kućica uspela da odoli divljoj prirodi tolike godine. 

Danas, pored kućice prođe i zaustavi se hiljade turista, jer se na Drini svake godine u letnjem periodu održava spust poznatiji kao Drinska Regata, koja okuplja ljude iz celog sveta.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas