Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
занимљивости

Турбулентна ПРОШЛОСТ познате кућице на Дрини: Ево како је уопште доспела ту

Кућица на сред реке Дрине која је смештена на усамљеној стени, красила је насловне стране многих часописа, али о њеној турбулентној прошлости готово ништа није познато.

1646906157_river-g89ad2b7db_640.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Овај невероватан и несвакидашњи призор кућице на сред реке Дрине постао је популаран, како међу нашим, тако и међу страним држављанима. Посебну пажњу је добила када је Национална Географија објавила текст о овој чудесној кућици. Готово нико не може да прође кроз Бајину Башту, а да не застане и фотографише овај невероватан призор.

Прочитајте још: Мистерија Стоунхенџа је КОНАЧНО РЕШЕНА - стручњаци успели да открију чему је служио (ФОТО)

Како је кућица уопште доспела ту?

Кућица је настала веома спонтанто, а далеке 1986. године се родила идеја за овакав пројекат. Група локалних дечака желели су да направе своје место за дружење на тој стени која је вирила из реке. Како је било врло топло током летњих дана, желели су да направе надстрешницу како би се заштитили од сунца. Од оближње шупе сакупљали су даске и доносили до стене где су аматерски саградили свој заклон од сунца. 

Набујала река је те јесени однела све даске, али идеја је рођена, те су нестрпљиво чекали следеће лето да саграде бољу кућицу. Тако да наредног лета, 1969. године, изграшена је прва права кућица на тој стени. Материјали су доношени чамцима и конструкција је трајала читаво лето, те је тада настала кућица на Дрини која је траја и дан данас. 

Међутим, својим променљивим водостајима, река Дрина је плавила и рушила кућицу више пута. Упорни мештани су је увек поправљали и правили нову изнова и изнова. После више рушења кућице, одлучено је да се излију две бетонске греде како би се направила чврста основа за постављање овог дрвеног објекта. 

Међутим, након велике поплаве 2010. године, Дрина је опет скинула целу кућу са стене, међутим поново је била враћена и од тада је ова кућа украс реке Дрине и препознатљив симбол ове регије.

Светска препознатљивост

Светска препознатиљивост Поред тога што је Национална Географија посветила цео чланак кућици на Дрини, њихова слика са овим дивним призором била је проглашена за фотографију месеца августа, 2012. године. Енглески Дејли Мејл, посветио је чланак овој дивној кућици, са великим одушевљењем, како је кућица успела да одоли дивљој природи толике године. 

Данас, поред кућице прође и заустави се хиљаде туриста, јер се на Дрини сваке године у летњем периоду одржава спуст познатији као Дринска Регата, која окупља људе из целог света.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas