Oglas
· · Komentari: 1
interesantno

Da li ste znali da je danas međunarodni DAN MUŠKARACA? Sve je počelo pre dve decenije

Svakog 8. marta od 1909. godine obeležava se Međunarodni dan žena, a svakog 19. novembra od 1999. godine obeležava se Međunarodni dan muškaraca.

1605783356_Depositphotos_47912779_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Iako Dan žena ima dužu tradiciju i društveno-kultorološki značaj u kontekstu borbe žena za ravnopravno mesto u društvu, praznik muškaraca neguje vrlo slične i antipatrijarhalne vrednosti, što može biti iznenđanje za one koji ne znaju šta zapravo znači Dan muškaraca.

Međunarodni dan muškaraca prvi put je održan 1999. godine na Trinidadu i Tobagu.

Pročitajte još: Poznati pisac je više bio PIJAN nego trezan, ali i pored toga je bio STUDENT GENERACIJE!

Ključne vrednosti Međunarodnog dana muškaraca su oslobađanje društvenih stega i podrška za mentalno i fizičko zdravlje.

Suzbijanje emocija kao najveća greška socijalne norme

Muškarci u patrijarhalnom i muškocentričnom svetu od rođenja se uče da pokazivanje emocija nije vrlina i da su emocije nepoželjne. Kao rezultat javljaju se stereotipi i osuda za muškarce koji ne igraju po društvenim pravilima. Naime, muškarci se najčešće osećaju neprijatno u osetljivim i emotivnom teškim situacijama jer društvo ne toleriše njihove emocije koje imaju kao ljudska bića. Društveni pritisak najčešće dovodi do internalizovanih emotivnih problema jer se muškarci osećaju kao slabići ako ispolje emocije.

Pročitajte još: Misterija praistorije: Zašto su TIRANOSAURUSI imali male ruke?

Ujedno iste stvari kritikuje i Međunarodni dan žena. Cilj je oslobađanje od predrasuda i dopuštanje ljudima da budu ljudi, istovremeno edukujući društvo da ismevanje ili osuđuivanje emocija doprinosi još većim problemima.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas