· · Komentari: 0

Danas crkva obeležava SABOR 70 SVETIH APOSTOLA: Izgovorite ovu molitvu, i pomoć će stići

''Mali apostoli'' stradali su u slavu Isusa

1673867101_shutterstock_2068204547-svece.jpg
Photo: Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas, 17.januara, obeležavaju jedan od najtužnijih datuma- Sabor 70 svetih apostola, posvećen sećanju na stradanje apostola Stahija, Amplija, Urvana.
Hrišćani veruju da je Bog, osim dvanaest velikih apostola koji su poznavali Isusa i bili njegovi prvi učenici, izabrao još sedamdeset drugih, koji će propovedati Jevanđelja i širiti hrišćanstvo. 
Sveti Stahije je bio prvi episkop Vizanta. Veruje se da je mnoge pagane preobratio u Hrišćanstvo, da je važio za dobrog i pravednog čoveka, i da je bio veliki govornik naročito kada su hrišćanske besede bile u pitanju.

Pročitajte još: Staro verovanje: Da li znate zašto nikako ne bi trebalo naopako da okrećete STARI HLEB?

Sveti Amplije i Urvan, takođe su bili saradnici Svetom Andreju i od njega su bili postavljeni za episkope - Amplije u Lidi, ili Diospolju Judejskom, a Urvan u Makedoniji. Poznati po tome što su uništavali idole i propovedali hrišćanstvo, na sebe su navukli gnev mnogobožaca pa su ih oni obojicu ubili.

Foto: spc

Hrišćanski vernici danas se sećaju i drugih "malih apostola" koji su postradali u slavu Isusa. Sveti Narkis je bio episkop u Atini, zbog vere je mučen i tako ubijen. Apelije sveti, je bio episkop u Irakliji Trakijskoj i, nakon dugog i bogougodnog života umro je u dubokoj starosti.
Svi ovi svetitelji danas su primeri iskrene i duboke ljubavi i posvećenosti Bogu. Veruje se da svi koji se danas nađu u nevolji treba da se obrate ovim apostolima molitvom:

"Apostoli sveti, molite Milostivoga Boga, da oproštaj grehova podari dušama našim". Prema narodnom verovanju, svima koji su u molitvi iskreni, pomoć će doći.

"I posla ih dva po dva pred licem svojim u svaki grad i mjesto kuda namjeravaše sam ići... Idite; evo ja vas šaljem kao jaganjce među vukove".

 

 

                                 Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.