· · Komentari: 0

Danas je praznik PREPODOBNE TEODORE: Žene treba da se pokaju, a muškarci da nađu SNAGU da oproste

Svetiteljka koja je greh otkupila vrlinama

1663944562_Foto-SPC.jpg
Foto: SPC

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju dan svete prepodobne Teodore koja je uspela da okaje svoje grehe iako je prevarila muža.

Teodora je bila svetiteljka koja je živela u 5. veku pre nove ere u Aleksandriji. Prevarila je svog muža, a na preljubu je nagovorila vračara.

I odmah nakon toga počela je da je grize savest. Ošišala se i obukla u muško odelo, pa stupila u muški manastir Oktodekat pod muškim imenom – Teodor.

NJen trud, post, bdenje, poniznost i plačno pokajanje zadivili su svu bratiju. Oklevetana od neke bludne device, da je s njom zatrudnela, Teodora se nije htela pravdati smatrajući tu klevetu kao kaznu Božju za svoj raniji greh. Izgnana iz manastira ona je sedam godina provela prebijajući se po šumi i pustinji, i još uz to negujući dete one bludnice.

Posle sedam godina primio ju je iguman u manastir, gde je proživela još dve godine, pa se upokojila u Gospodu. Tek tada monasi su spoznali, da je to bila žena, a igumanu se javio angel i objasnio mu sve. NJen muž tada dođe na sahranu, i osta do smrti u keliji svoje bivše žene.

Pročitajte još: Ako DANAS izgovorite OVE REČI, blagodet TRI SESTRE će čuvati one za koje se MOLITE

Nekoliko godina kasnije proglašena je za sveticu zato što se smatra da je bila istinska pokajnica koja je junačkim trpljenjem okajavala samo jedan svoj greh, na koji ju je sam Satana nagonio.

Hrišćanstvo propoveda i da bi na današnji dan muškarci trebalo da pronađu snage da svojim ženama oproste greh, kao što je to učinio Teodorin muž.

Žene koje su upale u ovaj greh trebalo bi da se iskreno pokaju, i usvoje molitvu kojom će jačati svoje biće i suzama okupati svoj pad.

Teodora jadna, u greh zapletena,
Teodora slavna, od greha proštena,
Jedan greh otkupi stotinom vrlina
I milošću večnom Božijega Sina.
Odgurnu od sebe đavolska šaptanja,
I krotko pretrpe ljudska klevetanja.
Udubljena umom u Gospoda svoga
Oslobodi misli praha zemaljskoga.
Božijoj se volji pokori do kraja
Zato se spodobi Božijega Raja.
Sveta Teodoro, rajska žitelnice,
Sad pomozi nama, Božja ugodnice!
Da se i mi grešni greha izbavimo.
U naselja rajska s tobom uselimo.
Moć se tebi dade, pre i posle smrti,
Sve vražije spletke da možeš satrti;
Bog ti silu dade zbog ljubavi tvoje,
Od sile se tvoje i demoni boje.
Sa svima svetima Hristu se pokloni
I napasti ljute od nas ti otkloni.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.