· · Komentari: 0
svetac

DANAS SLAVIMO SVETOG GRIGORIJA SINAITA: Jedan je od NAJZNAMENITIJIH duhovnih učitelja BALKANA

Srpska pravoslavna crkva danas slavi prepodobnog Grigorija Sinaita.

1597994597_tea-lights-2223898_1280.jpg
Foto: Pixabay

Prozvan Sinaitom zbog toga što se zamonašio na gori Sinaju. U vreme cara Andronika Paleologa, oko 1330 god, došao u Sv. Goru, da obiđe manastire i sazna što o umnoj molitvi i sozercanju. No ove dve duhovne delatnosti behu u to vreme bez malo nepoznate među Svetogorcima.

Pročitajte još: PRIČA BEOGRADSKOG TAKSISTE: "Pozajmio sam komšiji 1.000 evra, a onda mi je usred noći NEKO POKUCAO NA VRATA!"

Jedini koji je to znao i do savršenstva praktikovao bio je sv. Maksim Kapsokalivit. Grigorije rasprostre svoje učenje o umnoj molitvi po svima kelijama i manastirima Sv. Gore. NJegov znamenit učenik beše Kalist patrijarh Carigradski, koji i napisa žitije sv. Grigorija.

Po tom pređe Grigorije u Makedoniju i u druge krajeve Balkana i osnova porodicu, u kojoj se monasi vežbaju u molitvi umom. Tako pomože on mnogima, da se udube i spasu.

NJegovi spisi o umnoj molitvi i podvižništvu nalaze se u "Dobrotoljubiju". Između ostaloga napisao je i pripjeve Svetoj Trojici "Dostoino jest", što se peva na voskresnoj polunoćnici.

Pročitajte još: "Ništa. Počeću ja DANAS od AUTOKOMANDE, pa se viidmo KOMŠIJE negde po SVETU": PRIČA na koju se treba UGLEDATI

Spada među najznamenitije podvižnike i duhovne učitelje na Balkanu. Upokojio se mirno od mnogotrudnog života i preselio se u carstvo Hristovo.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.