Oglas
· · Komentari: 0

Govor tela otkriva više nego što mislite: Uz pomoć ovih trikova "pročitaćete" sagovornika

Nekad je potrebno više pažnje usmeriti na govor tela nego na reči

1650882820_bewakoof-com-official-mG-HdjYiPtE-unsplash.jpg
Foto: Unsplash
Oglas

Psihologija je zabavna i jako korisna nauka. Naučnici su otkrili par tehnika pomoću kojih ćete olako protumačiti namere sagovornika.

Možda će vas začuditi podatak da, zapravo, samo 30 odsto svih informacija u razgovoru sa nekom osobom dobijamo preko izgovorenih reči! Preostalih 70 posto, dobijamo putem ostalih neverbalnih sredstava komunikacije - ton glasa, gestikulacija, facijalne ekspresije itd.

Recimo, psiholozi smatraju da, ukoliko se određena osoba u društvu smeje preglasno i prenaglašeno, čak i  situacijama i šalama koje uopše nisu smešne, velika je verovatnoća da se ona zapravo oseća usamljeno.

Zato, ukoliko zaista želite da znate koje su namere vašeg sagovornika ili šta iskreno oseća, najbolje bi bilo da pažljivo posmatrate njihovo ponašanje.

Položaj obrva

Ovaj detalj na licu može puno toga reći o nečijem raspoloženju. Na primer, podignute i zakrivljene obrve mogu značiti da je osoba iznenađena. Što su obrve podignutije, to je osoba više iznenađena. Podignute obrve mogu biti i  znak otvorenosti i privlačnosti prema vama.

Pročitajte još: VASKRŠNJI PONEDELJAK: Ove običaje bi trebalo da ispoštujete na današnji dan

Spušten i primaknutiji položaj obrva nije dobar signal: uglavnom, simbolišu ljutnju. Kod ovakvog položaja možete primetiti i vertikalnu boru između obrva.

Oči

Ukoluko primetite da osoba sa  kojom vodite razgovor često gleda gore ili u desnu stranuto može biti znak da osoba koristi svoju maštu ili da laže.

Dok sa druge strane, gledanje u levom smeru ili gledanje gore može ukazivati i da se osoba priseća nečega.

Kada osoba često gleda nadole u razgovoru to može signalizirati više stvari - može ukazivati na to da je ona osramoćena, nervozna, ima nisko samopoštovanje ili da je muči osećaj krivice.

Kada vaš sagovornik brzo pomera pogled s jedne na drugu to nmože signalizirati da je nervozan ili da se oseća neprijatno zbog nečega.

Proširene zenice su dobar znak - one obično "govore" da je osoba zainteresovana ili zaljubljena u vas.

Sa druge strane, kada su zenice skupljene to vam može poručiti da je osoba ljuta.

Usne

Napućene usne nisu poruka koja će vas obradovati - one su vid ispoljavanja negativnih emocija poput ljutnje, prezira, frustracije ili neodobravanja.

"Grickanje" usne znači da osoba se oseća nelagodno i na taj način pokušava da se umiri.

Pročitajte još: Sletela je bubamara na vas? Evo šta treba da uradite i koju simboliku to nosi

Ako primetite na nekom da češće u razgovoru podiže samo jedan ugao usana to može otkriti prezir ili mržnju.

Ruke

Verovali ili ne, ali ako vaš sagovornik dodiruje nos dok priča, veće su verovatnoće da vas laže! Sa druge strane, dodirivanje vrata može ukazivati da osobu nešto muči.

Ako do sada niste obraćali pažnju, počnite pažljivo da posmatrate nečiju neverbalnu komunikaciju i ono što se krije između redova.

Bonus video:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas