Oglas
· · Komentari: 0
jedinstveno

Jedina država na svetu koja je IME dobila po ŽENI: Sve se odigralo davne 1502. godine

Najveći broj država na svetu ime je dobilo po imenima plemena. Ipak, oko 25 zemalja nazive duguje svecima, mitskim herojima ili značajnim ljudima iz svoje prošlosti. A, među njima, samo jednoj državi “kumovala” je žena!

1604070143_Depositphotos_192403470_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Za početak, tekst se odnosi na nezavisne zemlje (dakle, ne savezne države ili pokrajine nekih vežih država).

Svoja imena, države uglavnom duguju plemenima, etničkim grupama, ali i nekim karakteristikama zemlje, geografskom položaju... Tek oko 25 država naziv je dobilo po nekoj važnoj ličnosti, a na toj kratkoj listi samo je jedna zemlja koja ime duguje ženi - i to svetiteljki!

Pročitajte još: NEOČEKIVANO SAZNANJE: KOKICE mogu biti ZDRAVIJE od jabuka

Sveta Lucija, ponegde nazvana i Santa Lucija, mala je ostrvska država u Karibima, u centralnoj Americi. Smeštena je na samoj granici između Karipskog mora i Atlantskog okeana. Obuhvata teritoriju površine 617 km² i dom je za nešto više od 165 hiljada stanovnika.

Bila je britanska kolonija, a nezavisnost je stekla 22. februara 1979. godine. Danas je članica britanskog Komonvelta i Frankofonije.

Mala je ostrvska država u Karibima.

Legenda o imenu

Ova državica ime je dobila po rimokatoličkoj svetiteljki - Svetoj Luciji od Sirakuze, a o tome kako je do toga došlo postoji zanimljiva legenda. Naime, pre dolaska Evropljana, lokalna plemena koja su naseljavala ostrvo svoju zemlju su zvali Jouanalao.

A onda su došli Evropljani - Francuzi. Prema predanju, to se dogodilo baš 13. decembra kada se, prema prema gregorijanskom kalendaru, slavi praznik Svete Lucije.

Tek oko 25 država naziv je dobilo po nekoj važnoj ličnosti.

Pročitajte još: Da li znate gde žive ŽENE SA NAJVEĆIM GRUDIMA? Rezultati će vas ŠOKIRATI!

Naime, reč je bila o brodolomnicima koji su plutali okeanom bez nade za spas kada su, 13. decembra davne 1502. godine, konačno ugledali kopno. Svoje spasavanje iz kandži sigurne smrti u morskim dubinama pripisali su svetiteljki i u njenu čast njenim imenom nazvali kopno na koje su se iskrcali.

Ostrvo je tako prvo potpalo pod francusku vlast, ali ubrzo su stigli i Britanci. Ove dve države su se čak 14 puta sukobile oko Santa Lucije. Konačno su Britanci prevladali 1814. i pod svojom vlašću držali ostrvo narednih 165 godina.

Ipak, ime je ostalo, a 13. decembar je u međuvremenu pretvoren u najvažniji nacionalni praznik na ostrvu i tako se i danas slavi.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas