· · Komentari: 0

NAJDUŽU KOSU NA SVETU imaju žene iz plemena Jao: Bujnu, sjajnu i jaku kosu možete postići i vi uz OVU METODU (FOTO)

Većina žena u ovoj oblasti ima kosu koja je duža od 1, 4 metara

1674737923_shutterstock_744485074-Jao-zene-naslovna.jpg
Photo: Shutterstock

Kult kose u ovom plemenu bio je toliko jak, da je sve do 80-ih godina prošlo veka, bila ustaljena praksa da muškarac koji vidi neudatu ženu sa puštenom kosom, mora da služi njenoj porodici tri godine.

Više od 1.600 kilometara od Pekinga, uzgnezdilo se seoce Huang Luo, gde žive žene sa najdužom kosom na svetu. Kako legenda kaže, hiljadama godinama ranije, devojka iz lokalnog plemena Jao doslovce je kosom išibala i oterala nepoželjnog udvarača, a do dana današnjeg nastavila je da se praktikuje tradicija negovanja i puštanja ekstremno duge kose.

Foto: Shutterstock

Mnogo žena iz Jao plemena šiša se samo jednom u životu - kada napune 18 godina i to na javnoj, svečanoj proslavi. Posle toga, puštaju kosu da raste i od nje prave složene frizure. Običaj je da neudate žene kosu uvlače u maramu, dok udate preferiraju neobičnu, veliku punđu koja se nosi na čelu.

Ovako bujna, duga kosa, nalik na grivu, zahteva posebno održavanje. Kosa se pere pirinčanom vodom koja se kombinuje sa nekoliko drugih sastojaka. Smesa se kuva u loncu, nakon čega se presipa u emajliranu posudu, a rastvor se na kosu nanosi od vrha do korena drvenim češljem. Jao žene tvrde da je ova rutina tajna njihove sjajne, jake kose, ali i činjenice da veoma sporo sede, pa da im kosa ostaje crna čak i kada ostare.

Selo Huang Luo postalo je prava turistička atrakcija, u kom postoji i pozorište gde meštani izvode narodne pesme i plesove, ali i demonstriraju kako peru i stilizuju kosu. Za Jao pleme, njihova kosa je njihova najveća imovina i veruju da duga kosa simbolizuje prosperitet, dugovečnost, bogatstvo i sreću. Tajna njihove kose leži u posebnom načinu pranja pirinčanom vodom, pa potom ispiranju rečnom vodom, a tačan ritual se prenosi sa majke na ćerku, i svaka porodica ima sopstvenu recepturu za šampon. No, sve one koriste poseban pirinač koji se uzgaja u okrugu Longšeng.

Foto: Shutterstock

Možda ne možemo da dođemo do tačne procedure nege kose žena iz Jao plemena, ali je jedno sigurno - pirinčanu vodu možemo lako i jednostavno i same da napravimo kod kuće i isprobamo njihovu metodu, odnosno bar jedan njen deo.

Kako se pravi i koristi pirinčana voda za pranje kose?
Jednu šolju pirinča isperite, pa ga prespite u šerpu i prelijte vodom. Neka se kuva oko 15 minuta, a vi povremeno promešajte pirinač. Vodu procedite u plastičnu ili staklenu flašu. Ostavite je na sobnoj temperaturi 24 sata, dok ne počne da se fermentiše. Ponovo sipajte u šerpu, prokuvajte i ostavi da se ohladi. U ovako pripremljenu pirinčanu vodu dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja po želji, najbolje čajevca, lavande ili ruzmarina.

Pirinčanu vodu koristite umesto šampona tako što ćete je nežno umasirati u teme, ali i duž cele kose. Dobro isperite.

Foto: Shutterstock

Ako želite da osetite benefit ove metode, morate biti uporni i istrajni. Rezultati su zagarantovani, ali tek posle nekoliko nedelja ili čak meseci kontinuirane upotrebe pirinčane vode. Poželjno je da kosu na ovaj način perete tri puta nedeljno.

 

BONUS VIDEO: 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.