Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НАЈДУЖУ КОСУ НА СВЕТУ имају жене из племена Јао: Бујну, сјајну и јаку косу можете постићи и ви уз ОВУ МЕТОДУ (ФОТО)

Већина жена у овој области има косу која је дужа од 1, 4 метара

1674737923_shutterstock_744485074-Jao-zene-naslovna.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Култ косе у овом племену био је толико јак, да је све до 80-их година прошло века, била устаљена пракса да мушкарац који види неудату жену са пуштеном косом, мора да служи њеној породици три године.

Више од 1.600 километара од Пекинга, узгнездило се сеоце Хуанг Луо, где живе жене са најдужом косом на свету. Како легенда каже, хиљадама годинама раније, девојка из локалног племена Јао дословце је косом ишибала и отерала непожељног удварача, а до дана данашњег наставила је да се практикује традиција неговања и пуштања екстремно дуге косе.

Фото: Схуттерстоцк

Много жена из Јао племена шиша се само једном у животу - када напуне 18 година и то на јавној, свечаној прослави. После тога, пуштају косу да расте и од ње праве сложене фризуре. Обичај је да неудате жене косу увлаче у мараму, док удате преферирају необичну, велику пунђу која се носи на челу.

Овако бујна, дуга коса, налик на гриву, захтева посебно одржавање. Коса се пере пиринчаном водом која се комбинује са неколико других састојака. Смеса се кува у лонцу, након чега се пресипа у емајлирану посуду, а раствор се на косу наноси од врха до корена дрвеним чешљем. Јао жене тврде да је ова рутина тајна њихове сјајне, јаке косе, али и чињенице да веома споро седе, па да им коса остаје црна чак и када остаре.

Село Хуанг Луо постало је права туристичка атракција, у ком постоји и позориште где мештани изводе народне песме и плесове, али и демонстрирају како перу и стилизују косу. За Јао племе, њихова коса је њихова највећа имовина и верују да дуга коса симболизује просперитет, дуговечност, богатство и срећу. Тајна њихове косе лежи у посебном начину прања пиринчаном водом, па потом испирању речном водом, а тачан ритуал се преноси са мајке на ћерку, и свака породица има сопствену рецептуру за шампон. Но, све оне користе посебан пиринач који се узгаја у округу Лонгшенг.

Фото: Схуттерстоцк

Можда не можемо да дођемо до тачне процедуре неге косе жена из Јао племена, али је једно сигурно - пиринчану воду можемо лако и једноставно и саме да направимо код куће и испробамо њихову методу, односно бар један њен део.

Како се прави и користи пиринчана вода за прање косе?
Једну шољу пиринча исперите, па га преспите у шерпу и прелијте водом. Нека се кува око 15 минута, а ви повремено промешајте пиринач. Воду процедите у пластичну или стаклену флашу. Оставите је на собној температури 24 сата, док не почне да се ферментише. Поново сипајте у шерпу, прокувајте и остави да се охлади. У овако припремљену пиринчану воду додајте неколико капи етеричног уља по жељи, најбоље чајевца, лаванде или рузмарина.

Пиринчану воду користите уместо шампона тако што ћете је нежно умасирати у теме, али и дуж целе косе. Добро исперите.

Фото: Схуттерстоцк

Ако желите да осетите бенефит ове методе, морате бити упорни и истрајни. Резултати су загарантовани, али тек после неколико недеља или чак месеци континуиране употребе пиринчане воде. Пожељно је да косу на овај начин перете три пута недељно.

 

БОНУС ВИДЕО: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas