Oglas
· · Komentari: 0
svemir

Najudaljenije mesto u svemiru otkriva tajne njegovog nastanka

Naučnici veruju da je galaksija GN-z11 nastala samo 420 miliona godina nakon Velikog praska, u vreme kada je svetlost prvi put počela da ispunjava kosmos.

1610460944_Depositphotos_9920720_s-2019.jpg
Oglas

Istraživači su ubeđeni da bi dalja istraživanja galaksije mogla osvetliti rane dane kosmosa.

Pročitajte još: Kako je sin poklonom rasplakao oca: Video obilazi svet (VIDEO)

Naučnici sa Univerziteta u Tokiju utvrdili su starost i lokaciju najudaljenije poznate galaksije u svemiru. Profesor Nobunari Kašikava sa Odeljenja za astronomiju Univerziteta u Tokiju rekao je da ovo nije bio lak zadatak. Astronomi su morali da ispitaju crveni pomak galaksije – način na koji se svetlost proteže i postaje crvenija. Što je neki predmet udaljeniji od naše planete, to se brže vidi kako se udaljava i postaje sve više crven.

Foto: Pixabay

- Posmatrali smo ultraljubičastu svetlost, jer je to područje elektromagnetnog spektra za koje smo očekivali da će naći crveno pomerene hemijske potpise. Svemirski teleskop 'Habl' otkrio je potpis više puta u spektru GN-z11. Međutim, čak ni 'Habl' ne može da razreši ultraljubičaste emisione linije do stepena koji nam je potreban. Stoga smo se obratili savremenijem zemaljskom spektrografu, instrumentu za merenje emisionih linija nazvanom MOSFIRE, koji je postavljen na teleskop 'Kek 1' na Havajima - rekao je profesor Kašikava.

Pročitajte još: JEZIVO: Ronilac je bio ZGROŽEN onim što je video u podrumu, a sada je to Gradska kuća

Prema rezultatima studije objavljene u časopisu „Nejčr astronomi“, GN-z11 je od Zemlje udaljena 13,4 milijarde svetlosnih godina, odnosno 134 neilionska kilometra (odnosno 134, a zatim sledi 30 nula). Naučnici kažu da bi dalja istraživanja mogla otkriti rodonačelnike galaksije koja je emitovala neku od najstarijih svetlosti u svemiru.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas